Соцопашки се извиха пред Археологическия музей в Бургас в Нощта на музеите. Навсякъде в отворените културни институции с безплатен вход имаше интерес, но тук се наложи да бъдат изпратени служители от Сектор "Специални тактически действия" към ОДМВР-Бургас, пише Флагман бг.

Всеки от минувачите се спираше и питаше с почуда - какво раздават тук, че толкова народ се е наредил отпред. Оказа се, че няма нито безплатни кебапчета, нито рибена чорба или нещо подобно. Хората са дошли, за да видят Панагюрското златно съкровище.

Спецполицаите заедно с директора на музея Милен Николов и заместник-кмета Диана Саватева

Напливът на посетители бе огромен и продължаваха да пристигат още. Част от тях бяха довели и децата си, за да им покажат копието на Панагюрското златно съкровище.

То е експонирано в зала „Трезор“ на Археологическия музей на бул. „Алеко Богориди “ 21 от 18 май до 30 август.

Това е единственото музейно копие, което е пълен аналог на оригинала. Изработено е от чисто 23-каратово злато.

Предметите са собственост на Националния исторически музей – София, откъдето любезно предоставиха възможността бургазлии да се насладят на това най-изящно и богато тракийско съкровище.

Панагюрското съкровище е открито през 1949 г. на 2 км от Панагюрище. Състои се от 9 златни предмета с общо тегло малко над 6 кг – ритони, кани-ритони, амфора и една фиала.

Днес се предполага, че това съкровище е от края на IV - началото на III в. пр. Хр., и е принадлежало на тракийски цар от племето на одрисите, като е участвало в религиозни церемонии.

Съдовете са с различни изображения. Представени са редица древногръцки божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл, Тезей, Парис, вакханката Ериопа. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки.

Фиалата от съкровището е с украса от африкански глави.

Панагюрското съкровище е най-известното тракийско съкровище. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, САЩ, Япония, Швеция и много други.