Доживотна присъда за убийство на митничар, извършено преди 22 години, произнесе преди дни Пловдивският апелативен съд за обвинения като килър Божидар Атанасов. Съучастникът му Иван Карабелов ще търка наровете 15 години и половина, пише "Труд".

Разстрелът на държавния служител Георги Дребчев през 1999 г. в пловдивския квартал „Тракия“ взриви тогава града под тепетата. Хората настояваха за бързо разкриване на убийците. Но минаха години, разследването зацикли и случаят започна да се забравя.

Престъплението беше разкрито, когато МВР реши да отвори т.нар. „студени досиета“ и да разрови нерешени в миналото дела. Открити бяха нови факти и доказателства. Оказа се, че в убийството са замесени и известни хора, между които и бившият кмет на град Съединение Евгени Маринчешки. Той обаче загина при катастрофа и не доживя до процеса. Близките на осъдените не вярват, че те стоят зад разстрела на митничаря и твърдят, че имат желязно алиби.


Евгени Маринчешки. Той обаче загина при катастрофа и не доживя до процеса.
 

Куршумът застига инспектора в отдел „Икономически режими“ на митницата в Пловдив Георги Дребчев на 13 юни 1999 г. пред бл.131 в жк „Тракия“. Той се прибирал малко преди полунощ от работа, когато в тъмното го издебнал килърът. Когато прозвучал изстрелът, Дребчев успял да извика „Убиха ме!“, разказват съседите. Когато пристигнали полиция и линейка, митничарят вече бил издъхнал. Разследването веднага се насочи към служебната му дейност.

Основната версия става, че е засегнал нечии интереси. Дребчев обаче е бил инспектор само от 2 години, все още навлизал в работата и не ставало ясно как за това време е у спял да навреди някому. Преди да постъпи в митниците, той работел като личен шофьор на шефа на Пловдивската митница Димитър Толев.


Митничарят Георги Дребчев е разстрелян с един куршум до дома си в Пловдив.

Близо 15 години папките по случая събирали прах в полицията. През 2014 г. обаче криминалистите намерили свидетел, който заявил, че бившият кмет на Съединение Евгени Маринчешки е поръчал убийството на Дребчев заради спорове за пари помежду им. Според разкритията за главата на Дребчев били платени 60 000 лв., които убиецът получил в торба. Маринчешки обаче загива през февруари 2012 г. след тежка катастрофа на магистрала „Тракия“. Когато е станал разстрелът, той вече  не е бил кмет, а се занимавал с бизнес в града.

Фамилията Дребчеви пък имала фурна и цех за обработка на кожи в Съединение. Георги не се занимавал пряко със семейния бизнес, но е много вероятно той или негови роднини да са дължали пари на кмета, както и като митничар да е участвал в преговори с Маринчешки за някакви корупционни сделки.

Разследващите така и не потвърдили напълно мотива за поръчката, но стигнали до нейните изпълнители. Така били арестувани соченият за физически убиец Божидар Атанасов и помагачът му Иван Карабелов от Съединение, който му занесъл и предал торбата с парите за мократа поръчка. В началото Карабелов потвърждава, че кметът на Съединение е в основата на тежкото престъпление, но по-късно се отрича от думите си.

Ключови срещу Божидар Атанасов стават показанията на Иван Шиеков. Той разказва, че в края на 90-те години Божидар се упражнявал в стрелба по поляните в Родопите. Двамата били много близки, защото Атанасов криел в дома на родителите на Шиеков зад Овощарския институт в Пловдив пушкалата си – пистолет, автомат и взривове. Заради бойния арсенал самият Иван излежал присъда от 8 години, но тогава не издал приятеля си. Но накрая решил да проговори за убийството на митничаря.

„Атанасов ми каза, че ще ходим да вършим една работа. И с ръка ми показа, че ще се стреля. Помоли ме да го закарам до квартал „Тракия“. Беше тъмно. Видях на кръста му пистолет“, твърди свидетелят. Той останал в колата, а Божидар слязъл. „Върна се и панически каза: „Заковах го! Карай бързо“. И го свалих пред дома му. На другия ден от медиите разбрах, че е застрелян митничар пред дома му в жк „Тракия“ и направих връзката“, обясни Шиеков.

На първа инстанция Божидар Атанасов получи доживотна присъда, а Карабелов - 15 и половина години затвор. Впоследствие Апелативният съд в Пловдив намали присъдите им. На първия вместо доживотна, даде 20 години зад решетките, а на втория подсъдим - 7 години затвор.

Тогава магистратите прецениха, че начинът на осъществяване на престъплението не завишава обществената опасност на деянието. Убийството било извършено с един изстрел в тялото на пострадалия, след което подсъдимият Божидар Атанасов, без да се интересува дали и доколко този изстрел е бил достатъчен за причиняване на смъртта на Георги Дребчев, изплашен и притеснен, напуснал местопрестъплението.

Магистратите тогава решиха, че убийството не е извършено с особена жестокост. ВКС обаче върна делото за ново разглеждане през 2019 г. и преди дни апелативните магистрати потвърдиха присъдите на първоистанционния съд, които ще бъдат обжалвани от осъдените пред ВКС.

ВКС отмени втората му доживотна присъда

Божидар Атанасов има и втора доживотна присъда – за убийството на пловдивския бизнесмен Огнян Харизанов - Оги Лудия. Екзекуцията е извършена през 2007 г. на вилата на жертвата край хижа „Чернатица“. Според обвинението Божидар, който по това време лежал в затвора за наркотици, бил пуснат в отпуск и отишъл на техно парти край хижа „Родопски партизани“.

Оттам стигнал до „Чернатица“ и гръмнал Харизанов с ловен патрон 12-ти калибър, предназначен за едър дивеч. Мотивът бил - бизнесменът притискал Атанасов за парите от голямо количество кокаин. Преди време Харизанов дал няколко килограма от скъпата дрога за около 400 000 хиляди лева, като Атанасов ги продавал, но не му се издължил.  Свидетели обаче твърдят, че по това време Божидар се е намирал до полунощ в заведение в Пловдив - на 40 км от мястото на екзекуцията.

През 2020 г. Върховният касационен съд отмени доживотната присъда на Атанасов, а през февруари т.г. Апелативният съд в Пловдив започна ново разглеждане на делото.