Потресаващо изглежда дворът на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Като площадка от филм на ужасите - изоставено, порутено, тревясало, грозно. И на всичкото отгоре мръсно, пълно с бездомни кучета. Такава е гледката в двора на многопрофилната болница в Стара Загора, както и прилежащите клиники към нея, пише glasnews.bg.

Лечебното заведение обслужва населението на Старозагорска област структурирано в 11 общини: Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Гълъбово, Павел баня, Опан, Мъглиж, Гурково, Николаево, Раднево и Братя Даскалови, а по – редица специалности – неонатология, детска хирургия детска ортопедия, инфекциозни и детски инфекциозни болести, неврохирургия и кардиология е и с междуобластно значение.

Атмосферата за психиката на болните, докато пребивават там, което също е част от лечението, изобщо не е приятна. В двора на болницата - надраскани със спрей стени на сгради, падаща мазилка, разбити тротоарни плочки, че даже и липсващи такива. За състоянието на болницата алармира в социалната мрежа Александър Ярославов.

Александър пише, че е необходимо да се правят различни подобрения в града, като Руския пазар, ВИК проекти, паркове, тротоари и др. Но Университетската болница, в която се спасяват животи, да е оставена в това състояние, е възмутително.

"Как беше, нали живота на хората бил най-важния - мерки, маски, вaкcини, нали всичката тази атака беше именно заради "спасяването на човешкия живот"?! Или някой се притеснява, че ако се реновират общинските болници, частните ще загубят "клиенти"? Това ли е причината за немърливото отношение към тези болнични заведения? Срам за държавата, срам за Общината, срам за Директора на УМБАЛ, срам за града и срам за нас, които търпим да ни цакат! Отвсякъде! 

За този застаряващ и болен народ, болниците и лекарите ще стават все по - нужни, но ще трябва да се дерат живи хората, за да се лекуват на частно и да печелят парички някои хора, които са "загрижени" из медиите!

А вътре, болницата е правена преди толкова десетилетия и не е мръднала, за разлика от сегашните ремонти на ремонтите на новото построено!

И много скоро проблема с недостига на лекари и сестри ще се окаже не по - малко страшен, от сегашния проблем с газта.", написа още Александър Ярославов в профила си във Фейсбук.

Коментиращите публикацията На Ярославов също са възмутени от състоянието на болницата. Йоанна Косева споделя, че ситуацията е потресаваща и в самите отделения. "Не е ли време за промяна и събуждане?", пита тя.

Донка Динева пък пише, че в инфекциозното отделение няма асансьор: "Носят болните на ръце...".

"Дворът на УМБАЛ е общинска собственост, но общината нехае. Буренясали треви, кучета и мръсотия. Това вижда всеки, който преминава през двора. За безразборно и безконтролно паркираните автомобили да не говорим. Никъде другаде не съм виждала такъв болничен двор.", коментира Соня Боева.

Любопитно е да научим кога за последно РЗИ са били на проверка в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и какво са установили от нея.

Снимки: Александър Ярославов

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук