Починалият от коронавирус жител на Брестовица Ангел Ангелов е бил дългогодишен музикант. 70-годишният мъж е свирил на саксофон, а негови ученици са били няколко местни жители. Ангел до последно е работил, разказаха жителите на етническата махала, пише trafficnews.bg.

Преди години бил в Германия, където в момента живее неговият син. Роднини разказват, че младият мъж нямал намерение да се прибира в България.

Дори и да го направи, той ще бъде подложен на задължителна 14-дневна карантина. Междувременно близките на Ангел няма да имат възможност да се простят с него. Очаква се той да бъде погребан днес, при засилени мерки за сигурност. 

Комшиите на Ангел го описват като душата на всяка компания. Споделят, че здравословното му състояние било влошено. Той страдал от сърдечно заболяване и се борил с рак на дебелото черво. Състоянието му се влошило, малко преди да почине. 

"Имаше какви ли не истории. С него не можеше човек да скучае", спомнят си комшиите му. Жителите на махалата разказват, че възрастният мъж до последно работил на полето, където много от тях намирали препитание.

Хората в останалите части на селото споделиха, че са нямат никакви притеснения.

"Взели сме всички мерки. Дезинфекцираме на всеки два часа. Хората трябва да са по-спокойни", коментират те. 

Продавачи в центъра на града се опасяват, че вирусът вече може и да се е разнесъл. 

"По-голямата част от клиентелата ми е от махалата. Спазвам дистанция, слагам маска, но човек никога не знае", каза местен продавач. Вчера той съобщи, че жителите и масово са започнали да се запасяват с хранителни продукти, след като станало ясно, че има болни от коронавирус.

От няколко дни насам полицейското присъствие там е засилено, като се говореше и за засилване на ограничителни мерки. А то вече е факт.

От тази сутрин екипи на полицията и жандармерията не допускат никой да напуска махалата. Хората не излизат от домовете си.

"Някои работим в цехове в Пловдив. Други - на къра. Има и шивачки. Сутрин обаче не ни пускат да излезем, за да работим", споделят ромите в селото. От няколко дни насам жените, които работят в шивашкия цех в Перущица, не се допускат до работните си места.

"Повечето от ромите тук се занимават със строителство. Учат занаят в чужбина, после се прибират и сами строят къщите си. Никой не разчита на помощи", разказва ромският лидер Милчо. Самият той от два дни обикаля по улиците, за да съблюдава спазването на мерките от страна на местните. 

"Имаше и млади хора, които излязоха без маски. Викнахме патрулка, глобиха ги. Сега ще си платят глобите", разказва той. И допълва, че по-голямата част от местните спазват рестрикциите.

Те обаче се опасяват, че заболяването може и да не е било пренесено от гастербайтери, завърнали се от Германия, каквато е официалната информация. И допълват, че всички гурбетчии са се самоизолирали още с прибирането си, а сред тях няма болни.

Междувременно от РЗИ започнаха да взимат проби на широк кръг контактни лица на заразените. По-рано днес в махалата бе забелязана линейка, която спря на няколко адреса. Засега болните са 13, като сред тях има и 9-годишно дете. Трима от тях са в болница. 

Продължава и дезинфекцията на селото, като досега са обработени улиците, пространствата пред входовете на къщите в квартала и кофите за отпадъци в цялото село. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!