Чудо е, че при днешните 42 градуса по Целзий, предшествани от близки до това ниво температури през миналата седмица, все още районът на Странджа между селата Бистрец, Проход и Драка още не е пламнал. Буден гражданин засне видео, пише Флагман бг.

В сигнала се твърди, че тази част от гората буквално е нападната от ромски катуни, стотици хора с първобитно поведение палят огньове, спят и ядат под открито небе. Сред тях има и деца на по 1-2 години, чийто живот в жегата е изложен на реална опасност.

Циганите нямат покрив над главите си, тук са с коне и леки коли. По данни на наши читатели, ордите прииждат от сливенския район и вероятно са дървосекачи, за поведението на които обаче никой не поема отговорност.

Проверка установи, че многократно, от миналия четвъртък досега, е алармиран кметът на община Средец Иван Жабов да вземе мерки срещу реалната опасност от възникване на пожари в землищата на тези населени места.

Има много сухи треви,  храсти и иглолистни дървета между широколистната растителност, която също представлява кибритена клечка, очакваща искрата и малко вятър. 

В този район се движат стотици цигани, вероятно наети като дървосекачи. Ако са нелегални, МВР и горските стражари трябва незабавно да идентифицират купувача на дървесината. Ако работата им е регламентирана, редно е работодателят им да осигури нормални условия на живот в близките населени места – храна, подслон и хигиена

При подобни обстоятелства преди 15 години изгоря огромен район от Странджа – лунният пейзаж покрай главния път Средец-Болярово години наред напомняше за безотговорността на местните институции и контролните органи, допускащи цигански набези.

По подобен начин изгоряха стотици декари иглолистни гори миналата седмица в близката до нас община Твърдица.

По цели дни и нощи ордите пият, определено има и дрогирани, агресивни и преди всичко родители, на които не им пука за здравето на децата с тях.

В петък следобед е викана и линейка, тъй като 4-годишно момиченце е колабирало. На нарушителите са съставени предупредителни протоколи от противопожарната охрана на Бургас и МВР, но това не помага, а напротив – циганите стават все по-нагли. Местят и катуните между трите села.

Заснетите видеокадри са от понеделник, около 15:30 ч., в непосредствена близост до с. Проход, където има и чешма. Нощем виковете и звука от тонколоните става нетърпим, горят и огньове. 

Днес за пореден път е сезиран и директорът на Общинските гори в Средец Стойко Стоянов, който обаче не реагира адекватно. 

Днес, до края на деня, трябва да алармираме Агенцията за закрила на децата, защото малките са поставени при нечовешки условия, а са много на брой деца, казва единият от подаващите сигнала, припомняйки истинската роля на социалните служби, свързани с охрана на живота и здравето на децата.

При опит да се навлезе по-навътре в един от таборите днес,  агресивен циганин е извадил бухалка.

Само органите на реда могат да сложат край на тази наглос.