По време на  горски поход от жители на пазарджишкото село Црънча е осуетен поредният иманярски грабеж от местностите Ладжова кория и Градище, пише Монитор.


Това съобщи представителят на Съвета за развитие на Црънча и бивш областен управител на Пазарджик Трендафил Величков.

Хората били тръгнали в гората на 6 км от селото, за да заснемат филм за красотата на този край и да благодарят още веднъж на депутата и издател на „ Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Поводът е дарението, което ще направи, за да не се продават 368-те декара гори над селото.

"Както си вървяхме из дебрите, стигнахме до останки на стара римска църква", разказа специално за Агенция „ Монитор“ Теодора Маринкова, която е снаха в с.Црънча. С нас имаше жени, които запяха народни песни и сигурно, уплашени от гласовете на певиците, иманярите са избягали, защото когато стигнахме до разкопките, видяхме полуразрушена стена от тухли.

Сред отломките намерихме плочи и клинове. В бурканче имаше монети и пръстен, а по следите наоколо си лечеше, че е прясно копано. Под брезент встрани от разкопките било скрито гърне. Имало и шкафче с провизии-минерална вода, шоколади, енергийни напитки и четка за зъби, най-вероятно за почистване на изровените артефакти.

Тогава операторът Евгени Попов, който снимал видеофилмчето, който е бивш служител на МВР, се обадил на полицаите в Пазарджик. Униформените чакали на площада в селото туристите да се върнат от гората и да ми разкажат какво са намерили. Най-вероятно иманярите са копаели там от доста време, като се има предвид намерените провизии.

Мястото се намира на 30 минути пеш от близкото село Дебращица и 3 часа преход от село Црънча или на разстоянието около 6 км от Црънча. Момчетата от местния футболен клуб“ Бенковски“ мъкнали на гръб до селото тежкото гърне.

Артефактите ще бъдат изследвани от специалисти, за да се датират от кой период са. По-възрастните хора в Црънча обаче разказват, че се били носели предания, че някога тук е била историческата столица на бесите, в която е бил роден Спартак.

"Нямаме думи да благодарим на г-н Пеевски, че ще спаси гората ни от подобни набези и ще запазим историята за поколенията", казват црънчани.