Окръжна прокуратура-Видин е проверила РЗИ за спазването на мерките срещу разпространението на COVID-19 в специализираните институции за предоставяне на социални услуги. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура София.

Основание за проверката е ескалацията на броя на заразените от коронавирус в област Видин през последните дни на месец април 2020 г. Проверени са били актуалната ситуация и предприетите мерки във връзка с развитието на заразата в Дома за възрастни хора в село Гара Орешец, общ. Димово, в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи към фондация "Надежда за нашите деца" в град Видин и в Дома за стари хора в град Кула.

Установено е, че компетентните местни органи работят постоянно за предотвратяване и ограничаване разпространението на COVID-19 съобразно своите правомощия, но предвид разположението на общината (на входа на ГКПП "Дунав мост-2") личният състав на РЗИ-Видин е на границите на възможностите си.

На този етап не са установени нарушения и пропуски по обектите, предмет на проверката и няма основание за прокурорска намеса. Дейността на РЗИ, Общината и Областния щаб е интензивна, в пълен обем, в съответствие със законовите им задължения и правомощия и подзаконовите разпоредби на министъра на здравеопазването.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!