Търговищенци масово даряваха кръв днес в акция за спасяване на родилка. Спешната кампания за доброволно кръводаряване бе инициирана от болницата в града вчера, след призив на началника на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Емил Абаджиев.

През почивния ден той апелира за подкрепа на млада жена, родила първата си рожба, но развила едно от най-тежките усложнения при ражданията – състояние, в което кръвта на пациента не може да се съсирва. Няколко екипа от различни профилни специалности на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Търговище, са се борили повече от 12 часа да запазят живота на младата жена, за да може здравото й дете да има майка.

Изчерпани са били запасите от кръвни продукти на болницата в Търговище, както и тези, отпуснати от Кръвния център във Варна, съобщава Дарик.

Началникът на отделението по Трансфузионна хематология към МБАЛ – Търговище д-р Цветана Димитрова каза, че е приятно изненадана от активността на хората. До обяд през отделението са преминали над 40 граждани, повечето от тях от нужната за жената кръвна група – АБ, с положителен резус фактор. Приемани са и дарители от други кръвни групи. По думите на лекаря толкова кръводарители отчитат в отделението за седмица. Кампанията ще продължи и утре.

От неделя след обяд родилката е преместена в здравно заведение във Варна. Състоянието й е било стабилно, позволяващо транспортиране. 

Наблюденията на д-р Димитрова са, че все по-трудно се намират кръводарители. Обикновено това за близки и роднини на пациенти. Според нея през последните една-две години се наблюдава тенденция през летните месеци кръв да даряват млади хора, които живеят и работят в чужбина. Правят го напълно безвъзмездно и без да имат родственици, нуждаещи се от кръвопреливане.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук