В навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово един от емблематичните великотърновски храмове – „Св. св. Кирил и Методий“, грейна в ярка светлина от най-високата точка на Велико Търново, пише "Борба".

Строена от уста Колю Фичето, църквата е първият градеж, с който майсторът се титулува като архитектон.

Инициативата за осветлението на храма е на новоучреденото сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ и е негов първи, пилотен проект. Това е една от многото инициативи, които планираме да осъществим за великотърновци и за любимия ни град, посочват от сдружението.

Осветителните тела са монтирани на разстояние, в зелените площи около храма и няма намеса върху самата сграда. За съжаление, тази църква, както и останалите градски храмове имат нужда от спешен сериозен ремонт и сдружението ще работи и в тази посока, казват още инициаторите.

Специално за църквата „Св. св. Кирил и Методий“ вече има изработена и входирана за съгласуване с НИНКН проектна документация за цялостна реставрация и възстановяване на двата разрушени купола, но процедурите все още не са завършили. Без съгласуване не може да се извършват никакви ремонтни дейности върху сградата на храма, който е и национален паметник на културата.

Сдружението „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ беше учредено в навечерието на празника на Велико Търново – 22 март. Инициативата обединява над 20 общественици, които през годините неуморно с делата си защитават доброто име на Велико Търново и са истински посланици на града. Интересът към структурата расте, като желание да се присъединят към нея вече заявяват хора, живеещи извън Велико Търново и дори от чужбина.