ИК "Марица" и "Хермес медиа" представят на Римския стадион в Пловдив изложба "Образование с традиции". Тя е част от културната кампания „Пловдив през годините”, която има своето място в живота на града. Всяка есен със специална изложба и поредица от публикации се представят пред обществеността емблематични събития, места, сгради, личности и институции, свързани с богатото културно и историческо наследство на Пловдив. Тазгодишната се фокусира върху традициите в образованието. 

В центъра на експозицията са училищата и университетите, които са неразривна част от историята и съвременния живот на града. Със своите 6 държавни и 2 частни висши учебни заведения, в които се обучават над 30 000 студенти в десетки специалности, Пловдив е университетски град на европейско ниво. 70 държавни, общински и частни училища с различни профили подготвят за живота децата на Пловдив. 

Важно място в изложбата заемат създателите на първите пловдивски училища и университети. Специално място е отделено и на компании, които подпомагат образованието и подават ръка, за да бъде здрава и ефективна връзката между училищното обучение и пазара на труда. 

Светското образование е едно от най-значимите постижения на българитe през Възраждането. То е символът на онова културно и емоционално израстване на народа ни, който търси своето място сред европейските нации. В българското общество започва да си проправят път и идеите на Просвещението.

През първата половина на  XIX век много известни българи имат шанса да учат в Европа. Те се превръщат в мост между българското общество и напредналата европейска култура.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Така е и в Пловдив, града, който през XIX век става столица на Българското Възраждане. Богати фамилии даряват средства и с тях вдигат църкви и училища, в които разцъфтява българският дух.

Изложбата е подготвена със съдействието на Димитър Райчев.

Училище „Григорий Маразли“ е построено през 1899 г. по проект на гръцкия архитект Димитриос Андроникос в южната част на Джамбаз тепе с дарения на граждани, и най-вече с големия принос на Григорий Марашли (Маразлията), син на търговец от квартал „Мараша“, изселник в Одеса, където е бил дългогодишен кмет. Отначало училището е било гръцко, но от 1906 г. става българско и се казва Втора прогимназия „Григорий Маразли“.

Училището е с внушителна архитектура, централният вход е изнесен напред с четири изящни мраморни колони в дорийски стил, донесени от Гърция, и е украсен с византийска мозайка. Фасадата е с триъгълен фронтон над втория етаж. 

Интересен детайл е паметната плоча в преддверието, на която пише: "Този красив дом на музите, който отвсякъде се вижда, уважавайки себе си и Отечеството си, макар и отдалеч, основа Маразлията под името "Григорий Марашли". 

Източник и снимки: Марица

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук