20 пъти над нормата е замърсяването в двете реките Чепеларска и Юговска в Пловдивско. Превишаването е измерено вчера. Установени са многократни превишения на нивата на цианиди. Прокуратурата започна разследване.

Промяна в цвета на водата този път няма, според експерти при замърсяване с цианид това не се и очаква.Село Югово е едно от населените места в петте общини, предупредени да не използват водата от реките. Местните обаче казват, че не знаят нищо.
 
Водата, която хората пият, не е с променен цвят или мирис. Според министъра на околната среда и водите Емил Димитров, риск за нея няма. Допълни, че са предупредили да не се животни да пият вода.

Според властите, евентуалният източник е добивът на метали в района на град Лъки. Според министър Димитров – има и нерегламентирано заустване. Директорът на предприятието отрича.

„Предприятието не работи от четвъртък заради авария, но тя не може да е причина за замърсяването“, каза Атанас Марински, изп. директор на „Лъки инвест“.

Назначената от предприятието проверка показва, че цианиди днес няма. От регионалната екоинспекция са сезирали прокуратурата. Държавното обвинение в момента събира доказателства.

Само преди 10 дни заради авария в хвостохранилището на предприятието край Лъки отново имаше замърсяване на реките.

Бързите проби не показват дали водата е замърсена. Резултатите дали водата е замърсена с цианид ще станат ясни следобед.