Втора община в Софийска област е пред въвеждането на режим на тока заради огромните сметки за ток. Много кметове в цялата страна вече планират или ефективно предприемат спирането на уличното осветление като мярка за оцеляване на общинските им бюджети.

„Община Костенец е изправена пред сериозен риск да потъне в мрак и да остане без улично осветление. "Промяната" е резултат от вече непосилните сметки за ток, които общината трябва да плаща.

В момента те са около 100 000 лева на месец, докато само преди година същите месечни разходи са били около 30 000 лева.“ За това предупреди от страницата си във ФБ бившият вътрешен министър и народен представител от коалицията ГЕРБ – СДС Младен Маринов.

По-рано днес той е бил на спешна среща в Костенец с кмета на града Йордан Ангелов, екипа му и представителите на местния бизнес, за да обсъдят проблема. След като угасиха осветлението на най-големите знамена в България, миналата седмица и от Костинброд обявиха, че са пред спиране на уличното осветление поради същите причини.

"Аз като кмет всеки ден чакам някакви мерки, които са абсолютно неработещи", споделил днес с тревога кметът на Костенец. Йордан Ангелов е притеснен, че когато угаси уличното осветление, ще се стигне и до ръст на битовата престъпност. Дори разказал за набег на крадци от миналата седмица - нещо, което хората в Костенец са забравили през последните години.

Според председателя на Общинския съвет Иван Банчев, който е и сред все още работещите предприемачи в града, "дали ще падне правителството или не, това бизнесът не го интересува". "Интересува го да има добри условия, за да работи, а не да фалира", категоричен бил Банчев.

Самият той разказал, че преди година сметките му за ток са били между 1800 и 2000 лева, а сега гонят 8000 лева. „Уверих нашите приятели в Костенец, че усилията на ГЕРБ като парламентарна опозиция са фокусирани върху подкрепата за бизнеса, но предложенията ни за адекватни компенсации за цените на тока потъват в нищото.

Парите трябва да отиват в бизнеса, а не да стоят и да пълнят сметките на НЕК. В същото време правителството се опитва да прехвърли проблемите на парламента, въпреки че това е тяхна работа“, обобщава Младен Маринов.