Както БЛИЦ писа варненец публикува във Фейсбук мрежата снимки на отровна змия, открита в Морската градина на Варна. Снимката на влечугото е направена от Мартин Малинов на 19 май.

Тя е навито около дървен клон и видът й сериозно притесни варненци, като предизвика и множество коментари, част от които свързани и с шеговити метафори. Това не е първият случай на влечуго, забелязано в парка, като досега няма регистрирани фатални инциденти от подобни срещи.

Змията стана обект на медийни публикации в местни сайтове, които написаха, че това е отровна пепелянка. Други пък се колебаеха между пепелянка и усойница, а трети бяха категорични, че това е каменарка. Това потвърждават и специалисти, според които отровните змии в България са основно усойница, пепелянка и каменарка, като те се срещат в различни райони на страната.  Тези влечуги са с умерена токсичност и ухапванията им водят до локални поражения на мястото на ухапване, пише "Монитор".

От Община Варна коментираха ситуацията със затоплянето на времето, като засега няма други сигнали за змии в тревните площи на градските паркове и градинки, нито в откритите пространства. Ако обаче се появят, сигнали могат да се подават на телефона на дежурния служител в Общината.

През различни години в летните месеци е имало случаи във Варна, когато влечуги са излизали от стари и запустели дворове по пешеходната зона в центъра на  града, забелязвани са дори на т. нар. „Червен площад“, влизали са в Бюрото по съдимост в сградата на съда, в дворове на учебни и детски заведения и в помещения на жп-гарата.  Имаше случаи, когато служители на пожарната извадиха смок от двигателния отсек на автомобила му или от купето на колата на друг.

Преди години Община Варна беше първата у нас, която прибягна дори до услугите на професионален змиеловец, като сключи договор със специалиста, който да реагира на подобни сигнали на граждани и да лови опасните влечуги. Плащаха му по 25 лева за посещение на място и по 50 лева за всяка уловена змия, която след това се пускаше на свобода, извън града.