24-годишната французойка Жан-Мари Увилери в близко бъдеще ще стане търновска снаха. Чужденката и нейният любим Павел Иванов, който е от старата столица, планират да вдигнат сватба.

Младата парижанка от 2017 година разделя времето си между родния град и Велико Търново, за да може едновременно да бъде близо до мъжа на сърцето си и наред с това да завърши успешно следването си по архитектура във Франция. Жан-Мари е внучка на известния режисьор Люк де Вонтер, създател на десетки трилъри от средата на миналия век. Тя обаче няма апетит към света на киното и мечтае един ден да създаде уникални сгради на непокътнато от човечеството място, което да се оформи като нов модерен център на технологиите, бизнеса и туризма подобно на Дубай, пише "Борба".

Двамата влюбени се запознават в САЩ, докато Павел бил на студентска бригада, а Жан-Мари на стаж. Искрата пламнала веднага и още тогава си разменили контактите. Когато търновецът се върнал в България, решил да покани девойката на гости и тя веднага приела. „Не съм се колебала изобщо преди първото ми идване до Велико Търново. Аз обожавам да пътешествам и си казах, че дори нищо да не се получи между нас, ще разгледам една нова дестинация. Знаех, че ако нещата станат сериозни, ще бъде доста трудно да поддържаме връзка, защото аз живея в Париж, обаче имах примера на моята баба и дядо, които са от различни страни. Открили се в Германия, но се преместили във Франция. Тоест знаех, че няма нищо невъзможно“, разказа 24-годишната жена. Жан-Мари сподели, че била очарована от спокойствието и чистия въздух във Велико Търново. Много й допаднало, че тук трафикът не е толкова натоварен, но била разочарована, че няма велоалеи. Твърди, че открива много сходства между старата столица и родното й място по отношение на историческо наследство.

„Хареса ми, че и тук има много паметници, старинни сгради, които са запазили едновремешния си облик. Разбира се, Царевец е най-впечатляващото нещо в града. Преди да дойда тук, изобщо не подозирах за съществуването му. Когато показвам снимки на крепостта на моите приятели и колеги, всички остават безмълвни“, увери тя.

Заради образованието си често тръгва под ръка и пеш с приятеля си по търновските улици, за да разглежда архитектурата на града. Според нея безспорно трябва да се запази разделението на града на стара и нова част, защото иначе няма да се съхрани историята на Велико Търново. Именно вековните постройки, които носят частици от миналото, действат като магнит на туристите от цял свят, смята Жан-Мари. Макар да е заклет фен на френската кухня, вече има и любими български специалитети. „На първата сутрин след идването ми във Велико Търново майката на Павел беше направила мекици. Нямах идея какво е това, но страшно ми харесаха и дори взех рецептата от нея. Опитах се няколко пъти да ги направя във Франция, но не се получи. Другите неща, които много ми харесват тук, са спаначникът, тараторът и шопската салата“, изброи чужденката.

По думите й все още изпитва сериозни трудности в научаването на българския език, но с помощта на разговорни речници вече знае основни фрази и въпроси, чрез които да може да стигне до автогара и други ключови места. С приятеля си комуникират на английски, но не се е стигало до недоразумения заради езиковата бариера. В края на март младата парижанка ще държи финалния си изпит по архитектура. Този път обаче тя заминава за родната си страна заедно с нейния любим, който за първи път ще се срещне с родителите й, за да поиска официално ръката й.

След дипломирането двойката планира да вдигне сватба, но още не е решила в коя страна. Бъдещите младоженци обаче не изключват възможността да има две венчавки – една във Франция и една в България. Единодушни са, че ще опитат да създадат семейство във Велико Търново, а ако срещнат проблеми от финансово естество, ще пробват да постигнат успех в родната страна на Жан-Мари.