Въпреки бунтовете и протестите, въпреки посещенията на военния министър Николай Ненчев, въпреки обещанията, че ще има много работа, добри поръчки и хубави заплати, агонията в Интендантско обслужване Калофер продължава. Тази седмица всички работници са в неплатен отпуск. Преди това също са били в такъв, викани са по списък да шият бели манти на много ниски разценки и са ходили тези жени, които са пожелали. 
Разценката на една бяла манта е била 1 лев. Другите жени са ходили да берат рози, за да изхранят семействата си. Това разказаха пред БЛИЦ възмутени служителки на държавното предприятие. Те са взели заплата от по 100 лева за миналия месец, други по 80-90 лева. 

Очаква се голяма поръчка и нов договор за новата военна униформа към Министерството на отбраната. Тя ще започне през август. Сега се изпълнява междинна поръчка от старата униформа, която е по-добре платена и шивачките се надяват да вземат нормални заплати. 

Припомняме, че в предприятието работят около 140 жени, това е едно от малкото препитания в града на Ботев. Шивачките многократно излизаха на протест и блокираха подбалканския път София-Бургас заради това, че вместо те като държавно предприятие да получат директно поръчката, работеха чрез други фирми като подизпълнители, получаваха ниски възнаграждения, нямаха достатъчно работа. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ