Курсантите в НВУ “Васил Левски” във Велико Търново се хранят със специално изготвено експериментално меню. То има за цел да повиши техния имунитет и да е превенция срещу COVID-19, пише dnesbg.com.

Менюто включва високоенергийни, калорични и качествени храни като пъдпъдъчи яйца, обясниха от училището. Храните са специално подбрани, строго профилирани и разнообразни.

От НВУ обещаха през следващата седмица да изнесат повече подробности относно специалните продукти, които консумират техните възпитаници.

Разработката на менюто е дело на преподаватели от Катедра “Логистика на сигурността” към Военния университет в старата столица. Тя вече дава резултат и за целия едногодишен период на пандемична обстановка в НВУ няма регистрирани случаи на заболели.

Преди прилагането на специалното хранене сред всички курсанти е направен триседмичен експеримент с 50 доброволци. В началото на експеримента на всички са взети необходимите кръвни проби, индекс на телесна маса, индекс на костна плътност и др. В края му всички участници са били с отлични здравни показатели, разказа бриг. ген. Иван Маламов, началник на НВУ.

Добрите резултати на експеримента са научно доказани и цялата процедура е описана в монография, допълни той.