Частният хоспис „Св. Никола” в лесопарк „Липник” до Русе, от който в началото на март изчезна 84-годишен мъж, не притежава актуален лиценз. За това сигнализираха от общината в Русе, след кореспонденция със социалното министерство и Агенцията за качество на социалните услуги.

Изчезването на мъжа стана причина за проверката.

„По мои данни не е открит възрастният мъж. Още същата вечер направихме всичко възможно да помогнем на близките, на органите на реда. Претърсвахме гората, всички пътища. За жалост не го намерихме”, каза кметът на Община Русе Пенчо Милков в сутрешния блок на Нова ТВ.

Още на следващия ден кметът поискал от контролните органи да извършат проверка.

„Констатациите са на Агенцията за контрол на социалните услуги. Получих писма, че още декември месец са направени проверки на дома. Те са установили, че домът не отговаря на изискванията. Към момента, доколкото знам, това се оспорва от организаторите на услугата”, каза Милков.

В дома са настанени около 50 души.

„Настоявам условията да бъдат съгласно нормативната уредба”, каза Милков.

Управителят на хосписа Милена Христова отказа да коментира темата. В писмен отговор се казва, че домът е ремонтиран основно през 2023 г, ежедневно се извършва почистване и дезинфекция, персоналът е достатъчен и никой от потребителите на социалната услуга не е останал необслужен.

Тя не отрича, че лицензът е отнет. Но са подали жалба в Административния съд.

Близки на хора, настанени в дома, казват, че са спокойни за настанените.

„За мен има незначителни пропуски. Баба ми е от 3 години тук. Винаги съм търсен, ако има здравословен проблем, липса на медикаменти”, каза мъж, чиято баба е в дома.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук