Нямам никакво притеснение. Нищо не усетих, хората тук са изключително внимателни. Чувствам се много добре. Това каза пред TrafficNews 78-годишната Екатерина Станева минути след като получи първа доза от препарата на „АстраЗенека” в кабинета на РЗИ Пловдив.

Жената бе дошла заедно със съпруга си – 80-годишния Атанас Станев, който също сподели, че не се притеснява от препарата. И с нетърпение е чакал ваксинацията да бъде възстановена, за да се имунизира.

„За една година с децата и внуците сме се виждали два пъти. Имаме първокласник, а не можем да му се порадваме. Затова не сме се колебали нито за миг дали да се имунизираме. Правим го и заради децата, и за нас, за да се предпазим”, посочи мъжът.

Възрастното семейство вярва в безопасността на ваксината, след като е одобрена за употреба от здравните власти. И двамата са категорични, че на този етап ще продължат да спазват всички наложени мерки – ще носят маска, ще избягват струпване на много хора. Десет дни след втората доза, когато са сигурни, че са изградили антитела, ще си позволят да се видят с децата.

„Вирусът е много опасен. И Татяна Лолова почина от него. Хората трябва да се пазят”, казват семейство Станеви.

Днес  пред РЗИ Пловдив нямаше опашки, а ваксинацията протичаше спокойно. „Вчера през кабинета са минали 32 човека”, съобщи епидемиологът д-р Добринка Вълова. Според нейните наблюдения със спирането на ваксинацията за една седмица сега има леко недоверие  у хората към препарата на „АстраЗенека”, но не може да се говори за отлив.     
 
За миналата седмица заявилите желание за ваксинация в онлайн платформата са близо 7000 души. Повечето от тях имат предпочитания за препарата на „Пфайзер” или  „Модерна”, но има и много, които нямат претенции.  Част от хората решават да изчакат доставка на иРНК ваксина, други обаче желаят да се имунизират оксфордската ваксина.

„Ваксината е добра и не би трябвало хората да се притесняват. Надявам се темпът на ваксинация да се възстанови и да има по-голямо разнообразие от препарати”, посочи д-р Вълова.

Общо 14 пункта за ваксиниране в Пловдив предлагат препарата на „АстраЗенека“ на всички желаещи да се имунизират. На този етап обаче хора няма пред нито един от тях. По обяд пред денонощния кабинет в ДКЦ „Пълмед” и Общинския COVID център в ДКЦ 2 чакаше само по един човек.

Записването на желаещи да получат ваксина се извършва във временен имунизационен пункт в едно от 14-те лечебни заведения, при личния лекар или на електронния портал https://his.bg/, където към момента се правят регистрации за  УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ „Каспела“ и УМБАЛ „Пълмед“.

Ето къде се намират имунизационните центрове:

1.ДКЦ 1, пл. "Понеделник пазар“ № 5, етаж 1 - кабинет № 19
2. ДКЦ 2, бул. "6-ти септември“ № 110, етаж 1 - кабинет № 1
3. ДКЦ 5, ж.к. "Тракия“, ул. "Съединение“ № 42 - кабинет № 2
4. ДКЦ 7, ул. "Г. Кондолов“ № 43а

5. Медицински център VI, ул. "Иван Вазов“ № 59
6. МБАЛ "Св. Мина“ на ул. "Иван Вазов“ № 59
7. МБАЛ "Св. Пантелеймон – Пловдив“ на бул. "Н. Вапцаров“ № 9
8. Регионална здравна инспекция – Пловдив на ул. "Перущица“ № 1, етаж 1, кабинет 1Б, етаж 2, кабинети № 19 и № 20

9. ДКЦ “Пълмед” ЕООД, ул. "Перущица“ № 1а – денонощен кабинет
10 УМБАЛ „Пловдив“ АД, бул. "България“ № 234, етаж 1
11. ДКЦ „Свети Георги“, бул. "Васил Априлов“ № 15А, етаж 2
12. ДКЦ Пловдив, бул. "България" № 234,    етаж 1, кабинет № 18

13. МБАЛ "Мед Лайн Клиник“ АД, ул. "Филип Македонски“ № 37
14. Многопрофилна транспортна болница – Пловдив, ул. "Колхида“