Голяма част от хоспитализираните в момента заради коронавирус във Великотърновско са български емигранти, които през лятото са се върнали за почивка в родните места, пише „Борба“.

Те са представители на малки населени места в областта и почти всички са здравно неосигурени. Сред тях попадат нашенци, които живеят в Португалия, Великобритания, Германия и т.н.

Те заразяват и своите близки и роднини, макар да има поставени ограничения за влизащите в страната. А именно – задължителна карантина от държавите от червения списък и за тези, които не представят сертификат за завършен курс за ваксинация и отрицателен PCR, направен 72 часа преди влизане у нас.

Заради увеличения брой инфектирани в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ се наложи разкриване на второ COVID отделение. Трансформирана в звено за лечение на заразата е базата на структурата по неврохирургия в Нова болница.

В областната лечебница е настанено и 9-месечно бебе и майка му, които преди това са били първоначално приети в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. На терапия тук е и бременна в деветия месец жена.

Общият брой на диагностицираните, които са на болничната терапия в региона, е 41. Повече от половината от тях са настанени в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. В домашни условия се лекуват 123 лица.

Заболеваемостта продължава да расте и вече възлиза на 67 на 100 000 души население. Най-много случаи има в региона има в община Велико Търново – 70. Сухиндол остана единственото населено място, в което към момента няма потвърден болен от COVID-19.

Ваксинацията също продължава с пълни темпове. По данни на Единния информационен портал към неделя в областта са поставени общо 54 107 дози, а със завършен имунизационен цикъл са 26 998 лица.