Жителите на Обзор се заканиха да излязат пътя Бургас – Варна в 10:30 часа. Пред бТВ обаче Марин Божков уточни, че нямало да има затваряне на главният път, а само щели да раздават на шофьорите български флагчета и отворени писма с исканията на протестиращите. 

Еньовден е празникът на Обзор, но вместо да празнуват, жителите му се бунтуват, казаха водещите на „Тази сутрин“. Стотици протестиращи срещу решението за контрареферендум в четири от селата, чиито жители искат допитване, за да останат в Община Несебър, излязоха пред кметството в Обзор. 

„Няма да има затваряне на главния път. Това, което хората искат на празника си, е да поздравят всички преминаващи, да им подарят по едно българско флагче и да им дадат отворено писмо с обяснение какво желаят“, заяви Марин Божков.

„Въпросът „защо не сте съгласни съгражданите ви да се изразят мнението ви“ е некоректен. Законът не позволява провеждането на референдум по същия въпрос в течение на две години. Въпреки всичко Общинския съвет на Несебър взе напълно незаконно решение“, коментира той. 

„Областният управител обжалва решението, а Окръжният съд в едноличен състав, което е абсолютно забранено, отхвърли жалбата. Тук минава червената черта между закона и беззаконието“, добави той.

Концесионерът на плажа Сергей Иванов и Антоанета Чернева, която е управител на хотел, пък споделиха, че сезонът бил пред провал.

„Тук съм защото плащам такса смет и данък на общината, а не получавам услуга срещу това. Имаме 530 чужди инвеститори, а комплексът е заринат със смет“, жалва се Чернева. 

Очаква се указ на президента за отделяне на Обзор от Община Несебър. Държавният глава обаче се бави, тъй като тече преброяване, а според закона не може докато то не приключи да има отделяне.