Агресивно куче с внушителни размери и от породата ризеншнауцер разтревожи живущите във великотърновското село Беляковец, пише "Борба". 

Четириногото вилняло в селото през нощта, влизало в къщите, нападало хора и дори убило други домашни кучета. Двама местни успели да го заловят и със съдействието на кметицата Албена Беренска и фирма „Пролет“ го настанили в общинския приют в Шемшево.

Притесненията на хората са, че собственикът, който също е жител на селото, скоро ще прибере своя домашен любимец и отново ще го пусне да се разхожда на свобода.

„Страхуваме се за живота си. Много от къщите са с външни тоалетни и се налага да излизаме на двора. Кучето влиза в имотите и напада без причина. Нищо не ни гарантира, че утре няма да нахапе и да убие човек, след като вече уби друго куче“, споделя един от жителите на Беляковец, който подаде сигнал за проблема до „Борба“, но пожела анонимност.

Той допълва, че опашатото сякаш е обладано от зли духове и проявява необичайна агресия за породата си.

„За момента животното е в приюта, но ако собственикът пожелае, има право да си го прибере. Такъв е законът. Разбирам и споделям тревогата на хората, но аз няма как да променя законодателството“, коментира кметицата Албена Беренска.

Хората са на тръни, че четириногото отново ще тръгне по улиците и къщите и не смеят да пускат децата си да играят свободно.

Според законодателството разхождането на куче с тегло над 10 кг трябва да става само с намордник. Глобата за недобросъвестни стопани е 300 лв.