Луна Йорданова два пъти влиза в Къщата на „Биг брадър”, като и при двете си участия успя да се превърне не само в център на вниманието, но и на събитията в шоуто. Преди две години колоритната фолкпевица отправи от Изповедалнята на „Биг брадър” дори предложение за брак на министър-председателя Бойко Борисов. А малко след формата реализира и проекта си „Луна президент”, което е своеобразна политическа сатира. При участието си сега Луна отново привлече светлините на прожекторите, като този път превърна поведението и действията си в Къщата в брилянтен сценарий! След излизането си от формата Луна бе категорична, че няма да дава интервюта. Единствено изключение направи за вестник „ШОУ”, а разговорът ни с нея е повече от ексклузивен.
- Луна, през цялото време на престоя си в Къщата на „Биг брадър”, още от самото начало, ти се държеше като човек, който със сигурност ще стигне до финал. Успя ли да реализираш стратегията си? И с какви мисли и нагласи си в този момент, след като се наложи да си тръгнеш принудително?
- Първо, трябва да ме поздравиш за победата (смее се). Това е и основното, което ме мотивира да вляза в този формат за втори път. Доказахме, че очевидно работим много добре. Заедно с Биг брадър и целия екип постигнахме отново феноменален, надграден успех отпреди две години. Те ме нарекоха „феномен” отново, за което съм им благодарна. Всичко, което показах, беше абсолютен сценарий – от самото начало до момента, в който аз реших да си тръгна.
Багажът ми беше опакован един ден преди да си тръгна от Къщата
Бях много шарена, различна и показах различно поведение в ситуации, за да задоволя и най-малкия каприз на обичаните от мен зрители – за да могат да се припознаят те, както в лъскави и стилни дрехи, така и както показах на финала. Защото не всеки обича да гледа изряден, подреден герой, а голяма част от живеещите в България предпочитат и последната ми изява. Аз се разгърнах, без да показвам абсолютно нищо от себе си – по начина, по който да може да се припознае всеки един от зрителите.

- Багажът ти е бил приготвен един ден преди да напуснеш шоуто?! Означава ли това, че и начинът, по който това се случи, е сценарен?
- Сама прецени… Ти го казваш, а хората са достатъчно умни – от най-богатия до най-бедния, за да преценят монтажите, надграждането и кулминацията – от първия до последния ден на моето присъствие във формата. Защото Луна сама определя и решава кога и къде да влиза, и кога и откъде да излиза. На мен абсолютно никой не може да ми дирижира и определя какво да правя в моя личен живот, който съм изградила сама, с Божията помощ. Тръгнала съм от нулата и съм постигнала всичко абсолютно сама – без да съм протеже на някого, без да си плащам, за да ме дават по телевизията, без да раждам деца от богати мъже и да ги използвам след това за разменна монета за благосъстояние. Точно обратното – аз съм едно обикновено, скромно момиче, към което съдбата е била благосклонна. Имам всичко, от което имам нужда. Обичам, предпочитам и с удоволствие го раздавам и споделям с хората. Хората, които обожавам така, както и те ме обичат. Всичко е прекрасно между мен и публиката.

- Монтажите бяха концентрирано негативни към публиката, а ситуациите в Къщата, в които е царял добър тон и отношение – сведени до минимум! В този смисъл степента на агресия и негативизъм толкова драстична ли беше, колкото показаха или вътре е било по-различно?
- Много по-драстична беше агресията вътре, но ако това продава, ако това е концепцията на даден формат и тяхната идея, чудесно. Значи съм се справила и тук блестящо. Моето лично пространство беше съпътствано единствено и само от хармония. Всичко беше абсолютно наред. Чувствам се прекрасно. Напълно удовлетворена от перфектната работа, която свърших и за която ми е платено много добре, и мисля, че трябва абсолютно всички да са доволни – от продуценти до зрители. Аз затова и влязох. Ако имат нужда отново от помощ, аз съм насреща, но в случая, изхождайки от артистичните ми способности, очаквам роля за филми, предложения от други формати. Изобщо Луна спасява положения по всяко време (смее се).

- Как изглеждаха останалите съквартиранти в твоите очи?
- Динко е типичният Бай Ганьо, но не героят, а манталитетът. Фънки – хипопотам! Абсолютен простак! Не бях срещала такъв простак в живота си. Противопоставих тях двамата, за да могат да покажат истинската си същност върху моите плещи и моето крехко, нежно тяло, върху прекрасната ми визия. Те не можаха по никакъв начин да нарушат моето олимпийско спокойствие.

Тези двама измислени герои, алкохолици, които не могат нито да си мерят думите, нито да си броят чашките изпит алкохол. Хипопотамът с хипотетичните си китари за парлама, които разнасяше по време на предаването – това беше неговият измислен сценарий. Той беше с две тениски и едни пантофи, колкото да мине метър и да изкара някой лев на гърба на Биг брадър. Аз ги противопоставих, изкарах всички демони от вътрешното им „Аз” и те не можаха по никакъв начин да ме разтърсят – нито психически, нито никак. Не се е родил този, който може да ми повлияе на здравата психика, на нервна система, на визия и на физическо тяло. Стефчето, Сийчето (Светлана Василева, б.а.) все тая как беше – това е пуешката грация! Другият – купчината желязо, която е за скрап (Джино Бианкалана, б.а.), само че и там няма да го искат. Зорница се движеше с бутилки в ръка из стаята. И наркоманът – Константин имам предвид, който сам ми призна, че е наркоман. А аз, понеже съм наивна и дете в същността си, му повярвах. Но ако той се шегува с това, много жалко и много тъжно за неговото бездушно физическо тяло. Ако той има сърце, нека поясни този въпрос. Иначе
сърцето е само орган, който може да бъде подменен

И остана Сатаната (Людмила Захажаева, б.а.). Тя се изпуска на стари години, напикава се. Всичко миришеше около нейното легло, а аз помолих Биг брадър да й помогне – да й даде един катетър на мои разноски. Но това не се случи. И той дори видя какъв куц кон е, каква Сатана е, и реши да си спести средствата.- Щом всичко е един блестящ сценарий, означава ли това, че в Къщата ти не си показвала нито за минута истинското си лице?
- Да! Абсолютно. Моето истинско лице и същност са прекалено скъпи, за да ги показвам във формати, които действително предполагат всякакъв вид изява, а не забравяй, че аз преди всичко съм артист. Да не се забравя и че природата ми е дала достатъчно много качества и акъл, които да съчетавам в едно и да правя шоуто на даден формат, при това за пореден път. Факт, който никой не може да отрече. А някои въобще и сценарий нямаха. Абсолютни търтеи! Бяха дошли само да ядат и да пият, и да си кретат по кьошетата, а някой друг да им свърши работата. Е, свърших им работата! Напълних гърлото на всички куци коне вътре! Е, не ми дадоха наградата, защото злобата няма измерение. Хора, които не са широко скроени и не са над нещата, трудно признават успеха на някой, който е повече от тях. Но аз не се сърдя. Напротив – благодарна съм на всичко, защото надградих себе си от участието си преди две години, научих се да се бия, което не е никак малко. Не научих абсолютно нищо, а направих, каквото трябваше.
На мен хипотетични награди не са ми нужни
Не ми трябва „Оскар”, „Сезар” или „Нобел”, за да знам коя съм, как съм стигнала дотук, как съм уредила живота си още преди 20 години и най-вече това, че се гордея със себе си. Имам смелостта да се нарека истинска звезда, защото съм, и който желае да ми го признае – добре. Който не желае – пак вътрешно си го признава. Пожелавам успех, здраве и попътен вятър абсолютно на всички, благодарна съм на зрителите, на публиката, на народа и всички медии за подкрепата. Благодарна съм и на всички добри или лоши коментари за мен, защото тези хора също трябва да се хранят – аз помислих и за техния залък. Луна е създадена и принадлежи на хората! Луна е човек, на когото Господ е дал нещо, което трябва да раздава на хората, а не да пази за себе си. Ето това съм аз!

- Единственият човек в Къщата, в чието лице ти намери не само истински приятел, но и отличен стратег, бе Мариела Нордел. Изненада ли те този общ език, който двете намерихте?
- Истината е, че нямах такава настройка, че ще станем близки с Мариела. Ние просто се привлякохме, като сродни души, Божа работа. С нея се оказа, че изключително много се допълваме. И това не беше сценарий. В нейно лице срещнах подкрепа, закрила – това е жена, която е изключително умна, мъдра, успяла, уравновесена, добронамерена. Истински човек! С Мариела мисля, че ще бъдем приятелки завинаги.

- Много често ти се допитваше до нея, за да намериш ориентир за собствените си подходи и реакции.
- Точно така. Мариела винаги ми е давала правилни съвети. Винаги е мислела за мен – как да ме защити от паразитите, от тези слуги на дявола, от тия бесни кучета, които се нахвърлиха върху мен. Но аз трябваше да ги издържа, трябваше да ги разоблича пред хората. Затова и не пощадих физическото си тяло, което е цялото в синини. Дори днес ми финализираха експертизата от „Съдебна медицина”. И тя е доста обстоятелствена и на няколко страници. Направих това веднага след като излязох от шоуто. Но пак ще кажа – ние с екипа на „Биг брадър” кореспондирахме и работихме изключително успешно. Благодарна съм им за поканата, защото аз не съм се натискала да участвам в това шоу. Платиха ми парите, които поисках, влязох и помогнах.

- Когато говорих с Мариела Нордел, тя сподели, че от багажа й липсват молитвеник, Библия и маша за коса. При теб има ли такъв проблем?
- На мен в тази къща ми счупиха толкова скъпи вещи. От първия ден непрекъснато нахълтваха, дори и през нощта, без да се съобразяват, макар да нямаха това право. Крадяха ми непрекъснато нещата. Изобщо не знаех какво взимат, впоследствие разбирах какво ми липсва. Непрекъснато ме тормозеха. Върху мен имаше оказан психически, физически, емоционален тормоз – всичко, което е извън всякакви норми. Аз обаче го изтърпях, защото влизайки в това шоу, аз знаех какво ще се случи. Предварително бях наясно с това кой ще влиза, че аз ще съм главният герой и всичко ще се върти около мен. Познавах нагласите от първия до последния ден. А това, към което съм имала някакви съмнения, е отпаднало, защото вътре всичко е толкова предсказуемо, че не са ти нужни повече от 5 минути, за да разбереш какво ти се гласи за седмица напред. В моя случай не го позволих, защото аз пишех сценария, аз контролирах нещата – всичко зависеше единствено и само от мен. Каквито и монтажи да са представени на зрителите, ясно се вижда кой командва парада! Сложих шоуто в малкия си джоб!

- Вероятно тепърва ще гледаш какво е излъчвано, но има ли нещо, за което съжаляваш?
- Няма да гледам. Моята работа приключи и тя бе перфектно свършена. Това е една игра, шоу, в което съм само един артист. Не съжалявам за абсолютно нищо – аз влязох с гръм и трясък и излязох по същия начин, и знам как да ръководя и контролирам зрителите. Все пак целият ми живот е минал в телевизията, в концертни зали, сред хората – а също и на улицата, в трамвая, в метрото, навсякъде. Аз съм навсякъде – и в самолета, и на опашките на най-евтините магазини, защото мен ме интересува житието и битието на българина. Аз съм българка и голям патриот, и това е част от моята душевност. И сляп да си, и глух да си, пак ще разбереш каква душевност и личност е Луна!

- Какво следва оттук нататък? 
- Ако направя книга, това означава, че ставам като останалите, а Луна е без аналог. Луна е проводник на новото, на интересното, на провокативното. Сега очаквам да получа предложение за филм, за да разгърна актьорските си качества. Продължавам, разбира се, и с музикалните си проекти, защото аз няма с кого да се състезавам. За мен няма конкуренция в България, освен Лили Иванова! Стремежите ми са единствено и само в посока направо и нагоре – към звездите. Защото на небето има много звезди и само една Луна!

- Имаш ли още симпатия към министър-председателя Бойко Борисов? При миналото си участие във „ВИП брадър” той получи дори предложение за брак от теб!
- Аз неслучайно си позволих да спомена неговото име. Всичко беше с огромна симпатия към него. Дори ако щеш и с рекламна цел, защото когато го направих, беше изборен период. Всичко беше с много мило отношение, без никакви задни мисли. Естествено, че той ще трябва един ден да издигне моята кандидатура за президент, иска или не иска (смее се), но на този етап, преди да вляза в политиката, се задоволявам с песента „Луна президент”. Това беше прекрасен мой проект с уникален видеоклип, който цяла България знае. Клип, направен изцяло от младите хора, защото аз се доверих на най-добрите аниматори от ВИТИЗ, които работиха съобразно техния собствен мироглед и усещане за мен. Аз просто продуцирах проекта.

- Ще бъде наистина много интересно, ако Бойко Борисов обяви подобна кандидатура, дори и с шеговита усмивка...
- Ако с екипа на „Биг брадър” стигнахме до този феноменален, огромен успех, представи си с министър-председателя какъв тандем ще бъдем! Ние сме родени един за друг (смее се). Виждам, че повечето хора не са подготвени са това мое израстване, различието и странностите в мен, но те се разбират предимно от интелигентните хора. Време е да започнем да си използваме главите умно, да мислим малко повече, а не да чакаме като търтеи цял живот. Пожелавам успех на всички – и преди, и след мен, но да не забравяме, че на небето има много звезди, и само една Луна – и това съм аз. Пазете я! Почитайте я! Признавайте й успехите! И я обичайте, защото тя много ви обича.    

Едно интервю на Анелия ПОПОВА