Магарета, мечки и без шамари – на тазгодишната церемония по връчването на наградите „Оскар“ имаше от всичко по много. И в унисон с това – големият победител на вечерта е кунг-фу лентата за паралелни вселени „Всичко навсякъде наведнъж“.

Филмът на Даниел Куан и Даниел Шайнърт взе общо седем статуетки, сред които и тази за най-добър филм.

Двамата Даниел бяха отличени за режисурата си във филма. Мишел Йео стана първата азиатка, спечелила „Оскар“ за главна женска роля“ в историята на Академията, а Джейми Лий Къртис и Ке Хуи Куан взеха наградите в категориите за поддържащи роли.

За главна мъжка роля изненадващо беше отличен Брендан Фрейзър за ролята му в „Китът“, макар залозите да сочеха, че или Колин Фарел или Остин Бътлър ще спечелят в тази категория.

Вечерта започна с интересен монолог от Джими Кимъл, който не се сдържа и припомни миналогодишната криза с шамара на Уил Смит.

След това Джейми Лий Къртис взе наградата за поддържаща роля с думите „Спрете! Имам на разположение само 45 секунди“.

Награден беше и Ке Хуи Куан, който определи този момент като сбъдването на американската мечта.

Брендан Фрейзър едвам сдържаше сълзите си по време на речта си, след като получи наградата за най-добра мъжка роля.

Лейди Гага изпя песента от филма "Топ гън: Маверик" облечена само в семпла тениска, скъсани джинси и без никакъв сценичен грим. Появата ѝ бе изненада, тъй като преди дни беше обявено, че тя няма да пее на церемонията. 

И още едно музикално изпълнение, което не беше планирано. Оказа се, че актьорът от филма "Ирландско сбогуване" Джеймс Мартин, който е със синдром на Даун, има рожден ден. Актьорите, партниращи му в късометражния филм, се качиха на сцената заедно с него да си получат наградата и накараха цялата зала, в която беше събран каймакът на Холивуд, да му изпее "Честит рожден ден!'. 

Един от най-симпатичните гости на вечерта беше едно малко магаренце – директна препратка към филма „Баншите от Инишерин“, който не взе нито една статуетка. Магарето Джени придружи Джими Кимъл на сцената като част от програмата.

Друг странен момент беше човек, облечен в костюм на мечка. Актрисата Елизабет Банкс представи номинациите за най-добри визуални ефекти, а мечката трябваше да представлява компютърно създадения звяр от филма "Кокаинова мечка" на Банкс. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук