България отново е част от голямата игра на Холивуд. С музика и документалистика страната ни присъства на най-бляскавото събитие в света на киното, информира Nova.

Песента „Полегнала е Тодора” в изпълнение на „Мистерията на българските гласове” звучи в началото на лентата „Баншите от Инишерин”, която има  девет номинации за „Оскар”.

Легендата разказва, че режисьорът Мартин Макдона се влюбил в „Полегнала е Тодора”, след като я чул по радиото и поискал от екипа си да открие кой държи правата за песента.

Пробив тази година прави и световноизвестният каскадьор Тодор Лазаров – Джуджи, но този път като продуцент на филма „RRR”. Лентата, която вече има „Златен глобус”, е номинирана в категорията за най-добра оригинална филмова музика.

Любопитен детайл е, че част от лентата е заснета пред резиденцията на украинския президент Володимир Зеленски преди началото на руската инвазия.

Христо Грозев е човекът с ключова роля във филма „Навални” - документалната история за руския опозиционер и критик на Путин. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук