В столичния клуб JOY Station на изискана и вълнуваща официална церемония, бяха връчени Наградите за изкуство на Фондация „Стоян Камбарев” 2020.
 
Влогърът и кинорежисьор Крис Захариев спечели Голямата Награда за Полет в изкуството в конкуренция с още четирима млади творци от различни сфери.


Почетният член на Фондация “Стоян Камбарев” - кметът на град София Йорданка Фандъкова връчи на Крис уникалната статуетка на художника Кольо Карамфилов и чека за 3000лв., които ще отидат за подкрепа на дипломния му филм в НАТФИЗ.
 
Церемонията, бе открита от Почетния Председател на Фондация „Стоян Камбарев“ -   Президента Петър Стоянов, който традиционно направи силна и емоционална реч, в която изтъкна мащаба на дейността и уникалността на мисията на Фондацията.


По-късно със сърдечен поздрав от чужбина се включиха и президентът Росен Плевнелиев с очарователната му съпруга Деси Банова, които се запознаха преди три години точно на това събитие.
 
За поредна година водещ бе журналистът и скъп приятел Ники Кънчев.
 

Кино, музика, приказни мултимедия, осветление, красота и впечатляващ талант - така само с няколко думи може да се опише това необикновено културно събитие, на което се връчват най-престижните и чакани награди за млади творци в България!
 

Докосващи музикални изпълнения към публиката отправиха специалните гости на Церемонията: прелестната Мария Илиева, магнетичната Виктория – Българският представител на Евровизия за 2020 и 2020 година, многоликият артист с международно признание Иво Димчев и най- атрактивния финалист от „Гласът на България “ 2020 – Пламен Бонев.
 

За втори път бе връчена и Наградата за Кино 355.

12 - членно професионално международно жури избра 3-та финалисти, които заснеха своя  5- минутен игрален филм само за 5 дни.
Това бяха Евгения Танева, Петер Чивийски и Ваня Бойчева.

По време на Церемонията, техните филми имаха своята премиера, а филмът победител бе избран интерактивно от публиката, на живо, по време на Галата и получи своя приз от продуцента и член на журито Фил Рот.
 

Статуетката и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия й филм от Фондацията и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio грабна Ваня Бойчева. Всеки един от тримата финалисти за Награда за Кино 355 получи приз и специални награди от двама от създателите на Фондацията- Кремена Димитрова - директор комуникации на кино литературния фестивал Синелибри и оператора и продуцент Иван Тонев от Арс Диджитъл студио, който е и член на международното жури на това кино предизвикателство.


Специална награда за един от режисьорите предостави и  журналистът и приятел на Фондацията Георги Тошев. Той покани Ваня Бойчева да режисира филм от поредицата „НепознатиТе“, на които той е продуцент.
 

Преди да покани на сцената кмета на столицата Йорданка Фандъкова, Председателят на УС на Фондацията Деси Тенекеджиева, се обърна с вълнуващи думи към гостите и младите таланти, като се върна 11 години назад, когато първата Награда за Полет в изкуството бе спечелена от вече световно признатия кино режисьор Камен Калев.
 
А ето как Фондацията сбъдна мечтите на героите на вечерта, защото Официалната церемония за връчване на наградите е деня, в който започва истинската й мисия, а именно подкрепата за осъществяване на конкретни техни проекти.
 

Освен бронзовата статуетка и парична премия от 3000 лв., влогърът и кино режисьор Крис Захариев получи и няколко сериозни награди: магнетичната Койна Русева връчи Специалната награда – безвъзмездно два снимачни дни с ползване на техника, реквизит, гардероб и декори по избор в модерното кино студио UFO Film and Television Studios,  на холивудския продуцент Фил Рот.
 

Продуцентът и оператор Иван Тонев, собственик на Арс Диджитъл студио, допълни наградата на Крис, като предостави  аудио постпродукция за следващия му късометражен филм.

От името на Управителния съвет на Фондацията, Ники Кънчев покани Крис да поеме щафетата от Деси Тенекеджиева и да режисира филмите за новите таланти на през следващите 11 години…или поне през следващите три.
 

Номинацията на Крис Захариев бе връчена от един от създателите на Фондация „Стоян Камбарев“  - човека- култура медийния експерт проф. д-р. Георги Лозанов.

Останалите номинирани също получиха специални награди:

Специалната награда за изкуство на официалния партньор на събитието УниКредит Булбанк тази година бе връчена от Йосиф Камбарев син на незабравимия режисьор и член на УС на Фондацията.

Красивата стъклена пластика получи художникът и визуален артист Мария Налбантова, която бе много развълнувана да научи, че ще реализира своя самостоятелна изложба с издаване на луксозен двуезичен каталог в пространството за съвременно изкуство „УниКредит Студио“.

Номинацията на Мария бе връчена от Посланика на България в Турция, госпожа Надежда Нейнски, която е и Почетен член на Фондацията, както и едно от знаковите лица на Българската Национала Телевизия - журналиста и водещ Аделина Радева.


Мария получи финансова подкрепа за следващата си арт инсталация от известния колекционер и меценат Николай Неделчев, който от години цени младите художници на Фондацията.

Освен всичко Фондация „Стоян Камбарев“ ще откупи картина на Мария Налбантова за третия си бляскав благотворителен бал в Лондон, под патронажа на княз Кирил, за която ще наддават колекционери и ценители от цял свят.

Невероятният танцьор  Васил Дипчиков получи наградите си от доц. д-р Тодор Чобанов, заместник кмет на Столична Община и ослепителната звезда Михаела Филева, които се обърнаха с изключително топли думи към всички млади таланти, оценявайки сериозната работа на Фондация “Стоян Камбарев”.

Огромна изненада за Васко бе и първата му голяма Специална Награда. Д-р Тодор Чобанов изрази задоволство, че съвременното танцово изкуство вече е във фокуса на Фондацията и обяви, че Столична Община ще финансира негов авторски танцов спектакъл.


Младият творец бе истински щастлив да научи и че ще участва на следващия благотворителен Бал на Фондацията в Лондон. Покана, която ще бъде съчетана с творческо посещение в Кралската Опера в английската столица , както и с ангажимента Фондацията да намери професионален агент във Великобритания за развитие на международната кариера на талантливия танцьор.

Сред номинираните тази година бе и едва 17- годишният виртуозен виолончелист Сион Найман,  чиято номинация бе връчена от очарователната Нели Беширова - най-големият личен дарител на Фондация „Стоян Камбарев“ и собственик и изпълнителен директор на енергийния лидер РИСК ИНЖЕНЕРИНГ.
 

Специалните награди на  талантливия Сион бяха обявени от световно признатия диригент маестро Йордан Камджалов, който го сюрпризира с покана за участие като солист в грандиозен съвместен музикален спектакъл на Фондация „Стоян Камбарев“ и Фондация "Йордан Камджалов".

Фондацията предостави на младия виртуоз и годишна стипендия, а също така покани и него да свири на Благотворителния Бал в Лондон. Ники Кънчев го сюрпризира и с традиционната покана за участие в концерт с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент уважавания проф. Пламен Джуров.

И не на последно място Сион ще има възможността за творческо посещение в Кралската Музикална Академия в Лондон. Гостите на церемонията имаха възможността да се насладят на живо на вдъхновяващо изпълнение на Сион и неговия съученик Петър Дюлгеров на рояла.


Петата номинация за полет в изкуството бе връчена на впечатляващата актриса Мартина Апостолова. Тя получи наградите си от г-н Тихомир Трифонов – управител  на Бон Марин Холдинг- лидерът в морския транспорт и логистиката в България, един от най-верните и дългогодишни партньори на Фондация „Стоян Камбарев“  и журналиста и ценител на изкуството Кристина Патрашкова

Специална награда Мартина получи от актьорска школа номер едно в Холивуд – АMAW, с която Фондацията си партнира от години, а именно участие в мастър кино клас на английски при Хелейн Максуд. Миналогодишният финалист на Награда за кино 355 Стефани Райчева покани актрисата да изиграе главната роля в следващия й филм.

Ники Кънчев сюрпризира Мартина и с новината, че Фондацията ще я подкрепи финансово за следващия й арт проект.

Огромна изненада талантливата актриса получи и от великолепния български актьор, признат в цял свят Димитър Маринов, който във видео връзка от Лос Анджелис подари на Мартина пълна стипендия за майсторския клас на Screen Acting Academy за напреднали и участници с високи професионални достижения, който ще се проведе през ноември в София.

Освен специални индивидуални награди, всички номинирани млади творци получиха още много подаръци и комплименти от партньорите на Церемонията: високотехнологични подаръци от Технополис, тридневни творчески уъркшопи на топ дестинации, предоставени от Прайм Дивелъпмънт, подаръци от Катаржина Естейт, МЕРСИ, ядки Rois , специална селекция с книги от издателство Колибри и списанията на медийните партньори EVA и Grazia.

Тази година за всички лауреати имаше и още един изключителен подарък. Вдъхновен от визията на Наградите на Фондация “Стоян Камбарев” лидерът в ювелирния бранш SSG, превъплъти статуетките за наградите в бижу с черен диамант. Така всеки един от петимата номинирани получи изящно колие с мини статуетка за Полет в изкуството, а тримата финалисти на Награда за Кино 355- плочка с тяхната статуетка.

Съобразявайки се с извънредната обстановка, на вълнуващото събитие бяха поканени едва 300 гости,  въпреки че капацитетът на прекрасната зала на Joy Station позволява 1500 присъстващи.

Сред официалните лица, освен президента Петър Стоянов, кмета  Йорданка Фандъкова, заместник-кмета на Столична община д-р Тодор Чобанов, почетните членове на Фондацията Левон Хампарцумян, Надежда и Светлин Нейнски, присъстваха още Мартин и Жени Захариеви, Петя Нановска, сем. Гергана и Пламен Ташкови, Силвия Лулчева, Людмила Филипова, Ваня Монева, дизайнерът Светослав Колчаков от Лондон, Мира Бъчварова, Дивна, целия екип на Евровизия България, голяма част от талантите на Академия „Стоян Камбарев“, в която влизат над 85 лауреати на Фондацията. Разбира се и всички партньори и приятели, както и много други популярни личности от културния, бизнес и политически елит на България.

След официалната церемония се проведе и кратък благотворителен търг. Сред експонатите бяха картини на младите художници на Фондацията, предварително откупени от нея. Най-сериозният дарител отново стана г-жа Нели Беширова, която  спечели след наддаване до последно с г-жа Гери Ташкова за стилна сребърна купа от SSG. А г-жа Мирела Ненчова не само дари купата, но закупи и две от картините на младите художници!

Церемонията за връчване на Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев”  и Награда за кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г и се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата.

Събитието се провежда благодарение на официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК ИНЖЕНЕРИНГ и с подкрепата на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис, MERCI, IDEAcomm, НДФ “13 века България”, SSG, Prime Development, RED Devil, Винарска изба Катaржина Естейт, Перно Рикар България, счетоводна къща РАН-Р, Cinelibri, VIP Security, РомантикаФешън, ядки Rois и вода Балдаран. Комуникационен партньор е New Events Vision, а телевизионната реализация е поверена в ръцете на професионалистите от TV1 на инж.Румен Ковачев. Продуцент е NOVA film- филмовата компания на Деси Тенекеджиева.

Основни медийни партньори на Фондация Стоян Камбарев” и на събитието са БНТ, Дарик радио, DIR.bg, Impressio.dir.bg,  Code Fashion TV, Epicenter.bg, агенция БЛИЦ,  24 часа, Клуб Z, Дневник, Dromomania.bg, Woman.bg, Shash.bg и списанията EVA и Grazia.