Десетки хиляди потребители проявиха интерес към изцяло електрическия Volvo XC40. Компанията отчете няколко хиляди поръчки още преди официалния старт на продажбите.

Предвижда се производството и първите доставки на Volvo XC40 Recharge P8 към клиенти да започнат по-късно тази година.

Големият брой поръчки е абсолютното доказателство за силното търсене на електрическите автомобили и тези с Plug-in хибридна технология от линията Recharge на Volvo Cars. Компанията има за цел 50% от световните ѝ продажби до 2025 г. да бъдат от изцяло електрически автомобили, а останалите да са от хибридни. 

Volvo Cars продаде почти 46 000 Plug-in хибридни автомобила през 2019 г., което е увеличение с 23% в сравнение с 2018 г. и над двоен ръст в продажбите през 2017 г. През четвъртото тримесечие на 2019 г. повече от 20% от всички продажби на шведския премиум бранд в Европа бяха на автомобили с Plug-in хибридна технология.

Компанията наблюдава също силен и продължителен ръст на онлайн конфигурациите, направени от клиентите за автомобили Recharge. Това е около 1/3 от всички конфигурации в региона през четвъртото тримесечие на 2019 г.

„Клиентите ни определено харесват нашата автомобилна линия Recharge“, каза Бьорн Ануол, ръководител за EMEA и световните търговски операции. „Нашите Recharge автомобили са всичко, което клиентите очакват от Volvo и дори повече – предлагани с най-модерните изцяло електрически или Plug-in хибридни задвижващи технологии.“

Volvo XC40 Recharge P8 е първият от семейство изцяло електрически Volvo автомобили, който в допълнение е с чисто нова инфотеймънт система, задвижвана от Android и с вградени технологии на Google.

Напълно електрическата версия на най-продавания SUV модел на Volvo и първият автомобил на шведския премиум бранд, печелил престижната награда за Европейски автомобил на годината, Volvo XC40 Recharge P8 е изграден на усъвършенствана платформа Compact Modular Architecture (CMA), съвместно разработена в рамките на Geely Group.

Volvo XC40 Recharge P8 AWD е с пробег над 400 км (WLTP) само с едно зареждане и мощност от 408 к.с. Батерията може да се зареди до 80% само за 40 минути, в случай че изберете станция за бързо зареждане. 

Новата инфотеймънт система пък предлага на клиентите изключителна персонализация, подобрени нива на интуитивност и вградени технологии и услуги на Google, като Google Assistant, Google Maps и Google Play Store. Volvo XC40 Recharge P8 получава повече актуализации на софтуера и операционната система.

Докато надграждат отличните стандарти за безопасност на Volvo XC40, инженерите по безопасност на Volvo Cars преработват и подсилват челната структура на Recharge P8 версията на модела, за да се справят с липсата на двигател и да отговарят на високите изисквания за безопасност на компанията, така че хората да се чувстват точно толкова сигурни, колкото във всеки друг Volvo автомобил.

Батерията е защитена от предпазна клетка, вградена в средата на каросерията на автомобила. Поставянето ѝ там понижава центъра на тежестта за по-добра защита срещу преобръщане.

Иновативният подход при създаването на интериора, с цел всестранната функционалност, осигурява на водачите много място за съхранение - например във вратите, под седалките и в багажника. А липсата на двигател с вътрешно горене осигурява на водачите дори още повече място за съхранение и под предния капак.