Планът на ЕС за петдесеткратно увеличение на електрическите автомобили през това десетилетие, което да помогне за намаляване на вредните емисии на парникови газове, ще изисква инвестиция от 80 милиарда евро за зарядни станции на тези електромобили, прогнозира във вторник енергийната индустриална група Eurelectric, цитирана от Ройтерс.

Европейският съюз заяви, че се нуждае от 30 или повече милиона автомобили с нулеви емисии по пътищата  на Европа до 2030 г. като част от усилията за намаляване на вредните емисии с поне 55% през това десетилетие спрямо нивата от 1990 година. 

Към края на 2019 г. в единния блок имаше около 615 000 такива превозни средства, според Европейската асоциация на автомобилните производители.

Те обаче се захранват от по-малко от 250 000 обществени пункта за зареждане на електрически превозни средства, като техният брой трябва да се увеличат до 3 милиона до 2030 година, за да бъдат постигнати зелените цели на ЕК, се посочва в съвместен доклад на групата Eurelectric, която представлява националните сдружения за електроенергия и водещи компании, и на Ernst & Young (EY).

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.