Представиха състезателния екстериор и екипа пилоти на новия електрифициран WRC автомобил M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 преди дебюта в Монте Карло

 
  • Новият M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 автомобил показа за първи път състезателната си окраска, отбелязвайки 25-годишното партньорство със седем спечелени шампионата между Ford и M-Sport
  • Съставът на пилотите на M-Sport Ford World Rally Team за рали Монте Карло включва Крейг Брийн, Адриен Фурмо, Гъс Гринсмит и завръщащата се рали легенда, Себастиен Льоб
  • Световният рали шампионат на FIA навлиза във вълнуваща нова ера в Монте Карло, като на сцената за първи път излизат автомобили с хибридно задвижване
КЬОЛН, Германия, 15 януари 2022 г. – Екипът на световния рали шампионат M-Sport Ford показа за първи път новия състезателен електрифициран автомобил M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1, който ще участва във WRC сезонa 2022 на FIA.

M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 прави своя състезателен дебют на рали Монте Карло, 20-23 януари. През целия сезон на WRC 2022 г. ще участват три автомобила, управлявани от пилотите Крейг Брийн, Ейдриън Фурмо и Гъс Гринсмит. В допълнение, деветкратният световен шампион по рали на FIA, Себастиен Льоб, ще се присъедини към отбора M-Sport Ford на WRC, за да се състезава в тазгодишното рали Монте Карло, което той е печелил вече седем пъти досега.


Сезонът на Световния рали шампионат през 2022-ра отбелязва 25-ата годишнина от изключително успешното партньорство между Ford и M-Sport, което осигури седем спечелени шампионата и повече от 1500 победи на отделни етапи с емблематични рали автомобили, в това число M-Sport Ford Fiesta WRC и Ford Focus RS WRC. От началото на партньорството си M-Sport и Ford са постигнали рекордните 268 последователни точки на производител.

Пилотският състав на отбора M-Sport Ford WRC в Монте Карло:


„Един от най-завладяващите аспекти на Световния рали шампионат през годините беше ясната връзка между състезателните рали коли с ултра висока производителност и техните еквиваленти в стандартно изпълнение, движещи се по пътищата“, каза Марк Ръшбрук, Глобален директор на Ford Performance. „Ето защо е толкова важно, че тази нова WRC ера отразява преминаването на нашата индустрия към електрификация. Във Ford ние сме изцяло отдадени на електрифицираното бъдеще на компанията, затова впускането на състезателния автомобил M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 в най-тежките условия ще ни помогне да разработим още и все по-вълнуващи електрифицирани модели за нашите клиенти.”

Задвижван на принципа на своя прототип1, серийния автомобил Puma EcoBoost Hybrid, новият M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 е първият електрифициран състезателен автомобил на Ford. Хибриден задвижващ агрегат от следващо поколение улавя енергия по време на спиране и на движение по инерция, и я съхранява в батерия от 3,9 кВтч. След това тази енергия допълва спечелилата множество шампионати производителност на 1,6-литровия бензинов турбодвигател EcoBoost с многократни усилвания до три секунди от електродвигателя с мощност 100 кВт.


Автомобилът може да използва своя електрифициран двигател, използвайки чиста електрическа енергия също за пътуване през градове, сервизни паркове и избрани участъци между етапите. Батерията може да се презарежда с помощта на външен източник на захранване в специалните сервизни точки между етапите, като презареждането отнема приблизително 25 минути.

В допълнение, Rally1 състезателите на Световния рали шампионат на FIA от сезон 2022 ще използват само гориво от смесени синтетични и биоразградими съставки, което е 100 процента устойчиво.

„Беше много интензивна подготовка на колите и екипа за ралито Монте Карло през следващия уикенд и откриването на сезона на Световния рали шампионат през 2022 г., но усилията ни ще си струват“, каза Ричард Миленър, директор на екипа M-Sport. „С помощта и подкрепата на колеги от Ford по целия свят създадохме фантастичен автомобил с огромен потенциал и нямаме търпение да го представим през годината. Огромни благодарности на всички, които участваха, за да стигнем до този момент и ни помагаха да спазим толкова кратки срокове. Чувстваме се много горди да представляваме Ford на световната сцена през 25-ата година на партньорството ни!“

Техническа спецификация на M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1:


Автомобилът M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 отразява ангажимента на Ford да вложи пълни усилия в електрификацията. През миналата година компанията обяви, че 100% от гамата ѝ пътнически автомобили в Европа ще е с възможност за нулеви емисии, изцяло електрически или plug-in хибрид до средата на 2026 г. и изцяло електрически – до 2030 г.


# # #


1 Puma 1,0-EcoBoost Hybrid е с хомологирани данни по WLTP: CO2-емисии 119-143 г/км и горивна ефективност 5,3-6,3 л/100 км.
Обхватът на емисиите на CO2 и горивната ефективност може да варира в зависимост от вариантите на автомобила, предлагани от отделните пазари.
Декларираните по WLTP разход на гориво/енергия, емисии на CO2 и електрически обхват на батерията се определят в съответствие с техническите изисквания и спецификации на Европейските регулации (ЕО) 715/2007 и (ЕС) 2017/1151, както са последно изменени. Приложените стандартни тестови процедури позволяват сравнение между различните типове превозни средства и различни производители.