В Казахстан искат да създадат производство на национални автомобили. Досега малък стартъп Qoshcar Automotive, който се състои само от шест души, се занимава с разработка. От тях само трима са родени в Казахстан. 

Другите трима са руснаци. Те работят в автомобилната индустрия от много години и вече са спечелили големи имена в автомобилния дизайн. Основната цел на стартъпа е да разработи уникални електрически превозни средства и хибриди и да стартира собствено производство в Казахстан.

Основателят на проекта Иляс Жоламан каза, че проектът е стартиран още през април 2022 г. и той е събрал целия екип сам. Условията, при които той е убедил известни дизайнери да се присъединят към стартъпа, не се разкриват.

Иляс никога преди не е работил в автомобилната индустрия - продавал е първокласни автомобили и недвижими имоти в Казахстан.

Основната цел на проекта е да се създаде уникален и модерен електрически или хибриден автомобил. Новата кола, както е замислена от автора на проекта, трябва да струва около 100 хиляди долара. 

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.