Сток Сити загуби категорично у дома от Арсенал с 1:4 в среща от предпоследния 37-и кръг във Висшата лига. Убедителният успех на „топчиите” съхрани шансовете им да завършат в първата четворка на крайното класиране и да си спечелят квота за Шампионската лига.

„Артилеристите” доминираха през първата част и шансове за гол пропиляха последователно Шкодран Мустафи, Начо Монреал, който в 16-ата минута с глава прати топката в гредата, както и Алексис Санчес на два пъти. Все пак малко преди почивката Франсис Коклен изведе Ектор Белерин, който асистира  на Оливие Жиру (42) за 0:1 на празна врата.  

През втората част Месут Йозил (55) удвои аванса на „топчиите” след двойно подаване с Алексис Санчес. Последваха пропуски на Диуф и Инди за „грънчарите”, които все пак стигнаха до гол чрез Питър Крауч (67), който се разписа с ръка и попадението трябваше да бъде отменено, но това не се случи.

Получилият лека травма секунди преди това Алексис Санчес (76) възстанови аванса от два гола на гостите след пас на Белерин, а след това бе заменен от Рамзи. Оливиеи Жиру (80) пък оформи крайния резултат с втория си гол в мача и общо 12-и за сезона, възползвайки се от подаване на Аарън Рамзи.

След успеха си Арсенал остава пети с 69 точки, но е само на точка от четвъртия Ливърпул, с който имат еднакъв брой изиграни срещи. „Мърсисайдци” гостуват утре на Уест Хям, а в последния кръг приемат Мидълзбро. „Топчиите” пък имат отложено домакинство с изпадналия Съндърланд следващата седмица и приемат Евертън в последния кръг. Сток Сити е на 13-а позиция с 41 точки с гарантирано участие във Висшата лига и през следващия сезон.

Сток Сити - Арсенал 1:4
0:1 Оливие Жиру (42), 0:2 Месут Йозил (55), 1:2 Питър Крауч (67), 1:3 Алексис Санчес (76), 1:4 Оливие Жиру (80)

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА