Челси разби Уест Хям с 3:0 в лондонското дерби от 14-ия кръг на английската Висша лига. Головете за категоричния успех на домакините вкараха Тиаго Силва (10) и Тами Ейбрахам (78, 80) в края.

Оливие Жиру бе на пейката на "сините", а в предни позиции започнаха Тами Ейбрхам, Тимо Вернер и Кристин Пулишич.  "Чуковете" играха без контузените Михаил Антонио, Артур Масуаку и Мануел Лансини.

В самото начало Деклан Райс преодоля вратаря на домакините Менди и от малък ъгъл прати топката във вратата, но голът му не беше признат заради засада. Рожденикът Бен Чилуел получи контузия и трябваше да бъде заменен от мениджъра Франк Лампард още в 10-ата минута, а до края на мача за "сините" игра Емерсон. Точно след смяната Челси поведе с гол на Тиаго Силва (10), който се разписа с глава след центриране на Мейсън Маунт. 

Домакините доминираха и търсеха втори гол, но и гостите имаха своите шансове. В 27-ата минута Сучек шутира силно, но покрай вратата на Менди. В самия край на полувремето Тимо Вернер получи топката от Пулишич на изгодна позиция, но Лукаш Фабиански спаси удара на германския национал.

През втората част Уест Хям взе инициативата и търсеше пролуки в отбраната на Челси, но без успех. В последната четвърт "сините" овладяха центъра на терена, а Тами Ейбрахам (78, 80) вкара два гола и сложи точка на спора. Успехът на домакините можеше да е и по-убедителен, но в края на редовното време Вернер уцели напречната греда след хубав пас на Канте.

В крайна сметка Челси се върна на победния път след две поредни загуби и се изкачи на петата позиция с 25 точки, задминавайки Тотнъм с по-добра голова разлика. И двата тима са на точка зад третия Манчестър Юнайтед и четвъртия Евертън. "Чуковете" остават десети с 21 точки.

По-рано тази вечер Бърнли надви у дома Уулвърхмептън с 2:1 след голове на Ашли Барнс (35) и Крис Ууд (51) в друг мач от кръга, за да напусне опасната зона, изкачвайки се на 16-о място с 13 точки. Фабио Силва (89-дузпа) се разписа за "вълците", които са на 11-а позиция с 20 точки.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ и КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА