Евертън и Ливърпул завършиха 0:0 на "Гудисън Парк" в градското дерби от 30-ия кръг на английската Висша лига. "Червени" и "сини" не предложиха голямо зрелище при завръщането си към футбола след тримесечна пауза заради пандемията от коронавирус и поделиха точките.

Гостите бяха без голямата си звезда Мохамед Салах, който остана резерва. През цялата среща възпитаниците на Юрген Клоп държаха контроал на двубоя, но в края на мача можеха да съжаляват, след като домакините нацелиха гредата.

Тази грешна стъпка на мърсисайдци означава, че те може да не си гарантират така жадуваната от 30 години насам титла и в следващия кръг срещу Кристъл Палас, ако Манчестър Сити спечели утре домакинството си срещу Бърнли.

Срещата започна с високо темпо. „Червените“ владееха топката в по-голяма част от първото полувреме, но още в 5-ата минута Ричарлисон можеше да ги огорчи. За щастие на Алисон обаче топката премина встрани от вратата.

Битка на терена имаше, но не и опасни ситуации пред двете врати. Милнър от гостите и Ричарлисон отправиха неточни удари с глава. Една от малкото добри възможности се откри пред Фирмино. Бразилецът шутира от границата на наказателното поле, но неточно. Малко преди почивката Джеймс Милнър получи контузия и бе заменен от Джо Гомес.

След почивката играчите на Юрген Клоп опитаха да повишат темпото и да натиснат. Кейта получи шанс да стреля от добра позиция след двойно подаване с Фирмино, но ударът му бе неточен.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Евертън прие играта дълбоко в своята половина и дебнеше за изгодна ситуация с бързи контраатаки. Така се случи в 60-ата минута, когато Калвърт-Люин изведе се едно докосване Ричарлисон. Бразилецът напредна и се пребори с Джо Гомес за позиция, но шутира над вратата. Три по-късно Ливърпул получи спорен фаул на границата на наказателното поле. Александър-Арнолд стреля технично, но топката срещна стената и излезе в ъглов удар.

В 73-ата минута Клоп тряваше да прави и втора принудителна смяна, след като Жоел Матип получи травма и това означаваше, че петата промяна в Ливърпул ще е Деян Ловрен.

В 80-ата минута Евертън можеше да поведе. Ричарлисон подаде остро в наказателното поле, където Калвърт-Люин игра технично с пета. Алисон внимаваше и се намеси отбивайки топката, а Том Дейвис притича на скорост и шутира в далечния ъгъл, но топката срещна гредата. Скоро след това последва нова опасна атака за "карамелите". Холгейт отклони към Калвърт-Люин на задната греда, но отново топката не попадна в мрежата на гостите. До края на мача нито един от тимовете не успя да стигне до гол и така си разделиха по точка.

След равенството Ливърпул е на върха с 83 точки и 23 аванс пред Манчестър Сити. Евертън е 12-и с 38 точки.

АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА – 30 КРЪГ

От петък
Норич – Саутхемптън 0:3

0:1 Дани Ингс (49), 0:2, 0:2 Стюарт Армстронг (54), 0:3 Натан Редмънд (79)

Тотнъм - Манчестър Юнайтед 1:1
1:0 Стивън Бергвайн (27), 1:1 Бруно Фернандеш (81-дузпа)

Oт събота
Уотфорд – Лестър 1:1

1:0 Крейг Доусън (90), 1:1 Бен Чилуел (90)

Брайтън – Арсенал 2:1
0:1 Никола Пепе (68), 1:1 Люис Дънк (75), 1:2 Неал Мопе (90+5)

Уест Хям – Уулвърхемптън 0:2
0:1 Раул Хименес (73), 0:2 Педро Нето (84)

Борнемут – Кристъл Палас 0:2
0:1 Лука Миливоевич (12), 0:2 Джордан Аю (23)

От неделя
Нюкасъл – Шефилд Юнайтед 3:0
1:0 Алекс Сен-Максимен (55), 2:0 Мат Ричи (69), 3:0 Жоелинтон (78)

Астън Вила – Челси 1:2
1:0 Кортни Хаус (43), 1:1 Кристиан Пулишич (60), 1:2 Оливие Жиру (62)

Евертън – Ливърпул 0:0

В понеделник
22:00 часа: Манчестър Сити – Бърнли

КЛАСИРАНЕТО ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА - ТУК