Манчестър Сити победи у дома Нюкасъл с 2:0 в мач от 15-ия кръг на английската Висша лига и се изкачи на петата позиция, доближавайки се само на точка от градския съперник Манчестър Юнайтед.

„Гражданите“ наложиха своя стил с продължителни разигравания и владеене на топката от самото начало. В 10-ата минута играта бе спряна заради сблъсък между Джон Стоунс и Жоелинтон, след който пострада нападателят на Нюкасъл, но бразилецът продължи. Четири минути по-късно натискът на домакините даде резултат и Илкай Гюдоган се разписа след пас на Рахийм Стърлинг.

Тоталният контрол на домакините продължи, а в 35-ата минута Феран Торес изведе отлично Кевин Де Бройне. Белгиецът напредна и се озова очи в очи с вратаря Карл Дарлоу, който се намеси решително и спаси. Две минути след това Стърлинг нахлу в наказателното поле, финтира Мат Ричи и шутира от малък ъгъл, но отново стражът на "свраките" спаси. В 41-ата минута гостите създадоха най-чистото си положение, но Фабиан Шаар не успя да засече топката в мрежата на Едерсон.

Картината не се промени и след почивката, а в 55-ата минута Манчестър Сити удвои преднината си. Жоао Кансело се възползва от грешка на Мигел Алмирон, след което центрира остро по земя. Федерико Фернандес се опита да изчисти топката, но право във Феран Торес, който се разписа за 2:0. Четири минути след гола Бернардо Силва нанесе удар от малък ъгъл, но топката срещна левия страничен стълб.

Домакините продължиха да доминират, но головите опасности пред Карл Дарлоу значително намаляха. В 78-ата минута Едерсон пък спаси на отсрещната врата удар на Джейкъб Мърфи отдалеч. Три минути по-късно Дарлоу отрази удар на Серхио Агуеро, който засече топката след центриране на Жоао Кансело по земя.

До края на срещата не се случи нищо съществено и така Манчестър Сити събра 26 точки, изкачвайки се на петата позиция, изоставайки на една от градския съперник Манчестър Юнайтед. Нюкасъл остава 12-и с 18 точки.

По-същото време Евертън спечели с 1:0 при визитата си на последния Шефилд Юнайтед и го остави без успех от началото на сезона. „Остриетата“ дълго време даваха отпор, но бяха пречупени в края с гол на Гилфи Сигурдсон (80), който вкара победния гол след асистенция на Абдулай Докуре. Така „карамелите“ се изкачиха на втора позиция с 29 точки и изостават само на една от градския съперник Ливърпул. Шефилд Юнайтед остава на дъното с едва 2 точки.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ и КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА