Шампионът Манчестър Сити спечели с 3:1 при визитата си в Ливърпул на Евертън в среша от седмия кръг на английската Висша лига. Така „гражданите“ отново са на пет точки зад лидера Ливърпул, който няма грешка стъпка от началото на сезона.

Футболистите на Хосеп Гъуардиола натиснаха още от първата минута на „Гудисън Парк“, а мениджърът на домакините Марко Силва трябваше още в началото да направи принудителна смяна. При първата атака на гостите Тио Уолкот получи тежък удар в главата след центриране на Стърлинг. Алекс Иуоби влезе на мястото на бившия халф на Арсенал, който бе изнесен на носилка.

В 12-ата минута удар на Гюндоган от два метра разтресе напречната греда, а секунди след това Пикфорд спаси с крак изстрел на Марез. Шест минути по-късно Мина изчисти пред голлинията след центриране на Стърлинг. Гостите материализираха превъзходството си с гол на Габриел Жезус (24) с глава след центриране на Де Бройне.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Евертън се опита да отговори веднага, но Едерсон спаси силен изстрел на Сигурдсон от границата на наказателното поле. „Карамелите“ успяха да изравнят чрез Калвърт-Люин (33) с глава при прехвърлящ удар на Коулмън. Те можеха дори да стигнат до пълен обрат в 40-ата минута, когато Иуоби отправи добро извеждащо подаване към Сигурдсон, който обаче не успя да прехвърли излезлия напред Едерсон.

След почивката в 54-ата минута Едерсон спаси след удар на Мина, след който топката тупна в земята и се насочи под гредата. След час игра Марез изведе със страхотно подаване по земя Стърлинг зад обраната, но английският национал не успя да намери вратата. Шест минути по-късно Серхио Агуеро се появи игра в 66-ата минута, заменяйки Габриел Жезус.

Риад Марез (71) даде отново преднина на гостите след перфектно изпълнение на пряк свободен удар. Шест минути след това Калвърт-Люин пропусна страхотна възможност да изравни за втори път, след като получи от Сиурдсон и стреля към далечния ъгъл, но Едерсон изби със сетни усилия. Две минути след това бразилецът отново спаси Манчестър Сити при удар на Мина, който засече с глава центриране на Сигурдсон. Калвърт-Люин пък не можа да направи точна добавка.

Рахим Стърлинг (84) донесе спокойствие на „гражданите“, разписвайки се за 1:3 със силен удар. Топката се удари в напречната и тупна зад голлинията. След известно забавяне технологията на голлинията сигнализира на главния рефер, че това е гол, който се оказа и последен в мача.

След успеха си Манчестър Сити е с 16 точки и 4 пред третия Уест Хям, но на 5 зад лидера Ливърпул. Евертън е на 15-а позиция със 7 точки.

ВИСША ЛИГА, СЕЗОН 2019/20 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ