Намиращият се на трето място Нюкасъл допусна грешна стъпка и завърши 0:0 у дома с Лийдс в мача им от 18-ия кръг на английската Висша лига часове преди настъпването на 2023 година.

"Свраките" имаха много сериозно игрово превъзходство през цялото време, но не успяха да пречупят съперникя и прибавахи само точка към актива си. Равенството остави Нюкасъл на трето място с 34 точки, на шест зад лидера Арсенал, който обаче има два мача по-малко, и на две след шампиона Манчестър Сити, който също се издъни и завърши 1:1 с Евертън на "Етихад". 

В другите два двубоя от кръга Кристъл Палас спечели с 2:0 гостуването си на Борнемут след голове на Джордан Аю и Еберечи Ези преди почивката, докато Фулъм победи с 2:1 последния в класирането Саутхямптън и се изкачи на седмо място във временното класиране с 25 точки.

Капитанът на Саутхямптън Джеймс Уорд-Прауз си вкара автогол в 32-рата минута след удар от воле на Андреас Перейра, но се реваншира с гол в "правилната" врата в 56-тата минута, когато бе точен от фаул. Победното попадение за Фулъм вкара Жоао Палиня в 88-мата минута, а в добавеното време звездата на домакините Александър Митрович пропусна дузпа, с която можеше да направи победата на лондончани още по-убедителна.