Президентът на БФБаскетбол Георги Глушков е играл баскетбол в Италия с бащата на Коби Брайънт - Джо. Глушков е единственият българин с мачове в НБА и първият източноевропеец в първенството. Той призна, че познавал покойния Коби покрай баща му от съвместния им престой в Реджо Емилия. Както е известно, баскетболната легенда загина в катастрофа с хеликоптер миналата неделя заедно с 13-годишната си дъщеря Джиана и още седем души.

"Играх в Реджо Емилия с Джо Брайънт. Беше изключителен реализатор. Имаше рекорд от 69 точки в един мач, не знам дали някой от чужденците успя да го подобри. Коби непрекъснато беше с баща си в залата. На полувремето на мачовете играеше с останалите деца. След дълги години срещнах едно от онези деца и го попитах дали е видял къде е Коби, и къде е той. Един и същи сън имаха, а какво нещо се случи. Казах му: "Ти си тука втора дивизия, а той е световен шампион", разказа Глушков пред bTV.

"Коби казваше, че за да успее човек, трябва да е готов на всичко. Неговите съотборници от Италия казваха: "Той е един сън за нас. Ние бяхме еднакви, играхме в един отбор. Можеш да тръгнеш от Реджо Емилия и да станеш най-добрият играч в света. Нищо не е забранено", добави президентът на БФБаскетбол за пътя на легендата на ЛА Лейкърс.