ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Големият Тодор Стойков не сдържа сълзите си и на няколко пъти се разплака по време на емоционалната пресконференция, на която обяви, че слага край на богатата си състезателна кариера.

"Подготвях се за този миг от 1 година", сподели един от водещите баскетболисти в България през последните две десетилетия.

"Баскетболът е моят живот, много ми е трудно в този момент", отрони Стойков, който се беше подготвил за брифинга с написано на лист изявление. Развълнуваният баскетболист обаче само го зачете и не успя да продължи, тъй като се развълнува, а след това разплака.

"Благодаря на абсолютно всички треньори, президенти, съотборници и съперници. На мачовете ми преди беше значително по-лесно в сравнение със сега", каза 36-годишният варненец, който е 13-кратен шампион на България с Лукойл Академик и родния си Черно море. Освен това Стойков има на сметката си 9 трофея от турнира за Купата на България.

"Винаги ще бъда близо до Лукойл и до българския баскетбол. Да си капитан е признание, а отговорността е още по-голяма. Трудно е, но е голямо уважение и съм горд, че съм бил капитан на Лукойл толкова години, и на националния отбор", добави Стойков, който се отдава на дълга и заслужена почивка, но вече е получил предложение от ръководството на Лукойл Академик да заеме поста на спортен директор в клуба.

"Студентите" пък ще извадят от употреба екипа с №15 и ще организират бенефис на емблемата на клуба, като ще поканят някой от най-големите европейски отбори.

Тодор Стойков е роден на 3 март 1977 година във Варна. Дебютира при мъжете на Черно море още през 1996 г. и за четири сезона с екипа на варненци печели 2 пъти титлата и 3 пъти купата. През лятото на 2000-ата подписва с италианския Розето Баскет, но през декември 198-сантиметровото крило преминава в Скафати баскет, с който бележи средно по 14.5 точки на мач. След края на първенството се завръща за кратко в Черно море. В началото на 2002 година Стойков преминава в Лукойл Академик, като само месец по-късно тимът печели купата на България. Във втория си сезон със "студентите" той вкарва по 24 точки и тимът печели първата си от общо 11 поредни титли. През февруари 2006 г. преминава в испанския Памеса Валенсия, като договорът му е до края на сезона. През лятото се завръща в Лукойл Академик и до 3 юни 2013 г. носи екипа на рекордьора по поредни титли в България.

Стойков игра 15 години за националния отбор. Участник е на две европейски първенства - 2005 и 2009 г. Той е жива легенда в турнира за Купата на УЛЕБ, който вече носи името Еврокъп. През сезон 2004/2005 големият ни баскетболист завърши като номер 1 по вкарани точки, минавайки границата от 1000 точки, средно по 23.9 на мач. Освен това е лидер по общ брой точки в историята на турнира и е автор на първия трипъл-дабъл - 33 т., 13 борби и 10 асистенции срещу Загреб.

В кариерата си има общо 13 титли на България, 9 купи и 6 пъти е избиран за най-полезен състезател. Щастливо женен е за съпругата си Деница. Имат двама синове.