Академик Бултекс 99 се наложи над Левски с 84:83 (22:24, 26:20, 23:19, 13:20) в мач от първия кръг в Sesame Национална баскетболна лига. Двубоят бе изключително оспорван, като „студентите“ грабнаха победата в самия край. Константин Папазов пък се завърна в ролята си на старши треньор на „сините“, но тръгна с поражение на старта на новия сезон.

Левски започна силно двубоя, като бързо натрупа аванс от 7 точки – 11:4. Последва силна серия за домакините от девет безответни точки, с която Академик взе водачеството в 13:11. В края на оспорваната първа четвърт Левски водеше с 24:22. През втората част размяната кошове продължи, а преди полувремето пловдивчани си осигуриха аванс от четири точки при 48:44.

Академик Бултекс пренесе силната си игра и в третата четвърт, в началото на която стигна до двуцифрен аванс при 56:46. Минути по-късно пловдивчани направиха и най-голямата си преднина в мача при 62:51. Академик продължи да диктува темпото до края на третия период, когато резултатът бе 71:63.

Левски започна методично да топи пасива си и стигна до равенството при 79:79. В края на двубоя Асен Великов бе фаулиран, като отиде на линията за два опита, но реализира единия, за да изравни за 82:82. Капитанът на „сините“ си овладя борбата, след което отново бе фаулиран, но отново вкара един от опитите си, за да осигури аванс от 83:82 за своя тим. Четири секунди преди края Георги Адриков вкара флоутър, за да може Академик да поведе с 83:82. А в последната секунда Асен Великов стреля от центъра за победата, но пропусна.

Най-резултатен за домакините бе Николай Титков със своите 18 точки, към които добави 5 борби и 7 асистенции. Томислав Минков вкара 16 точки от пейката, докато Николай Михайлов добави 15 точки и овладя 9 борби.

Лъчезар Димитров се отчете с 15 точки за Левски, докато Александър Александров и Момчил Кадиев добавиха по 11.


"Ако трябва да бъдем обективни, в по-голяма част от мача отборът на Академик стоеше по-добре и повече заслужаваше победата. На базата на опита и няколко вкарани тройки се върнахме в срещата. Имахме своите шансове, но изпуснахме много решаващи фаулове. Ние това можем да предложим. Виждате, че играем само с български играчи. Можем да предложим опит и себераздаване, защото то беше и в основата на спасяването на този отбор. С това се опитваме да компенсираме. От мач, който изглеждаше решен, се стигна до ситуация, в която най-малкото можеше да влезем в продължения. За нас всеки двубой ще бъде битка. Ако трябва да бъде обективен, според съставите ние изоставаме най-много от всички отбори", коментира Тити.