Баскетболната война за влияние в Европа стигна до такава фаза, че може да се стигне до изхвърляне от олимпийските игри на 14-те национални отбора, чиито федерация бяха извадени или предупредени за отстраняване от квалификациите за Евробаскет 2017. Международната баскетболна централа ФИБА е изпратила искане до европейската федерация ФИБА Европа да забрани участието на олимпийските игри в Рио де Жанейро на 14-те отбора, пише в. „Марка“. Това ще се отрази и на квалификационните турнири, които трябва да се проведат в Сърбия и Италия.

По-рано днес стана ясно, че в петък са били изпратени писма до 14 федерации. Текстът е почти идентичен. Според тях Испания, Словeния, Хърватия, Босна и Херцегодина, Сърбия, Черна гора, Македония и Русия са извадени от битката за Евробаскет 2017. С предупреждение за подобна стъпка са Гърция, Турция, Литва, Италия, Полша и Израел. Различието идва от това, че Испанската лига (АСВ), Адриатическата лига и ВТБ Лигата имат подписани договори с Евролигата, докато в другите случаи само отделни клубове имат договор за участието в Еврокъп. ФИБА не иска санкциониране на държавите с участници в турнира Евролига, а на тези, които ще играят в Еврокъп. Причината за това е ясна – международната централа и европейското й подразделение искат да повишат нивото на организираните от тях Шампионска лига и Купа ФИБА Европа.

Отстраняването на 14-те държави обаче не може да стане чрез ФИБА Европа, която е просто регионален офис на световната централа. Ако ФИБА иска да извади 14-те федерации от олимпийските игри, това може да стане само с искане до Международния олимпийски комитет. Малко вероятно е МОК да уважи молбата, тъй като така баскетболният турнир в Рио де Жанейро ще изгуби изключително много от блясъка си.