Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Крилото на Сакраменто Кингс Александър Везенков, който е пред раздяла с клуба, беше специален гост на събитие на Борда на треньорите в Евролигата, което се провежда този уикенд в Атина. Българският национал говори конкретно за взаимоотношенията между състезателите и наставниците.

"Първият ми сезон в НБА беше луд, особено с всички тези пътувания. Пътуваш от един хотел в друг, а след това веднага отиваш в залата. През вечер играеш с различни отбори и трябва да се запознаваш с различни скаутски доклади. Веднага след това пътуваш до друго място и всичко започва отначало. Много е трудно да запомниш цялата тази информация. На първо място трябва да си много издръжлив както психически, така и физически", коментира Везенков.

"Треньорите трябва да бъдат честни с играчите си, като също така състезателите винаги трябва да казват истината на треньорите си. Ако отида и кажа на моя треньор някои неща, и той ми отвърне с нещо, което просто ще ме накара да се чувствам по-добре, всичко се променя. Има доста спорове в отборите и играчите трябва да имат желанието да се учат от треньорите, но също така самите наставници трябва да се учат от състезателите. Всяко нещо има значение", обясни българският национал.

"Веднъж имах различия с кондиционния треньор в Олимпиакос. Попитах го защо съм играл само 15 минути, а той ми отговори, че това е било както неговото, така и решението на треньора. Обичам играта. Искаме да играем възможно най-много и затова ни се плаща. Трудно може да се угоди на нас - атлетите. Дори и ако играеш 40 минути и загубиш мача, ще отидеш при треньора и ще му кажеш, че си бил изморен и не е трябвало да играеш толкова много. Така че имаме проблеми през цялото време, но трябва да си комуникираме. Като малките деца сме. Трябва с треньора да има взаимно доверие, защото така се изгражда силен отбор", каза още Везенков.

"Когато започнах да играя, всичко беше различно. Имахме тези дълги подготвителни периоди преди началото на всеки сезон. Тренирахме едно и също и, честно казано, тези играчи, които взимаха повече минути, разполагаха с различни програми за тренировки. Именно тези състезатели бяха по-важни в отборите. Когато играеш повече, имаш различни нужди. Преди 10 години мачовете бяха по-малко на брой, а сега имаш 80 срещи на сезон", коментира още крилото на Сакраменто. 

"В НБА всичко е напълно различно и специфично от години насам. В Европа трябва да направим стъпки напред и да помогнем за това нещата да се случват по-добре", продължи той. 

Българинът вероятно няма да продължи да бъде част от Сакраменто Кингс. Той направи дебют в НБА през миналия сезон, но така и не успя да спечели доверието на треньора Майк Браун. Кандидати за неговия подпис са Олимпиакос и вечният враг на тима от Пирея - Панатинайкос.

Преди да премине в Лигата на извънземните Везенков носеше червено-белия потник, като с тима игра на финал на Евролигата и беше обявен за Най-полезен играч на турнира през сезон 2022/23.