Звездата на българския национален отбор Александър Везенков продължава да записва името си в историята на европейския баскетбол. След като вкара 26 точки и направи 8 борби при загубата с 81:91 от Черна гора на Евробаскет 2022, Везенков стана едва четвъртият баскетболист в историята на европейските първенства, вкарал над 20 точки в първите си три дебютни срещи на подобен форум.

Другите трима са легендарният Радивой Корач, полякът Мечислав Млинарски и финландецът Лаури Марканен. Само Корач (81) е отбелязвал общо повече точки от Везенков (80) в първите си три двубоя на Европейско.

Българският баскетболист е лидер на Евробаскет 2022 в индивидуалните класации при най-ефективните играчи и най-добрите реализатори сред 24-те участници на шампионата. Той води при най-добрите стрелци на турнира със средно 26,7 точки на мач, като изпреварва Янис Адетокунбо - с 26 точки, но от два мача. С 57,1 процента успеваемост Везенков се нарежда десети в класацията по стрелба от игра. Той е вкарал и 93,8% от стрелбите си от фаула и е шести по този показател.

Крилото на Олимпиакос е начело при борците с изравнени показатели със Сандро Мамукелашвили от Грузия и Йонас Валанчунас от Литва – с 11,3 борби на мач. Българинът води по овладени топки в нападение – средно 5 на мач и трети по игрови минути със средно 36,4, като преди него са Мамукелашвили от Грузия и Джеди Осман от Турция. Везенков е и най-ефективният до момента баскетболист на първенството със среден коефициент 32 във всеки от двубоите на България.

Националът Дий Бост се подрежда втори в класацията на най-добрите подавачи със средно 8,7 асистенции на мач.