Във връзка с предстоящото столично дерби ЦСКА – Славия връщаме лентата назад, за да покажем на нашите читатели как социалистическата преса отразява един мач между двата отбора през 1983 година. На 11 юни е последният кръг от родната “А” група. ЦСКА вече е шампион (за четвърти път поред), осигурявайки си предварително 23-ата си титла. “Белите” обаче са поставени под угрозата да участват в бараж за оставане в елита. През въпросния сезон последните два отбора в крайното класиране изпадат директно, а класиралите се на 14-о и 15-о място играят квалификации с вторите тимове от Северната и Южната “Б” група.
 
Преди последния кръг Славия е на 13-о място с 26 точки (тогава за победа се присъждат по 2 точки) и е на крачка от баража.  Основният конкурент на “белите” за спасителната сламка е Черноморец (Бургас). Бургазлии имат 28 точки. На тях им предстои гостуване на ЖСК-Спартак (Варна).
 
Черноморец губи с 1:2 в морската ни столица, а Славия печели по втория начин срещу ЦСКА с 2:0 след два гола на Петър Александров.
 
Столичното дерби е повече от нагласено, за което вече сме разказвали в рубриката ни “БЛИЦ АРХИВ”.
 
Днес обръщаме внимание на начина, по който е отразен двубоят. Пълно информационно затъмнение! Нито във вестник “Народен спорт”, нито в седмичника “Старт”, камо ли в комунистическия официоз “Работническо дело” не пише нито ред за уговорката. Мачът е отразен сухо, с няколко реда. В тези години “Народен спорт” винаги след всеки кръг пуска съставите на отборите, но в случая стартовите единайсеторки липсват. Публикувани са само резултатите с голмайсторите и един огромен текст, в който се обобщават всички осем мача. Заглавието е: “ЦСКА Септемврийско знаме” отново в почетна шампионска обиколка”, а подзаглавие гласи: “На мнозина пареше под краката...”

START.jpg
 
В “Народен Спорт” не само, че не намекват за задкулисни игри, но се опитват за замажат положението, хвалейки “червените” за проявено...спортсменство. И оправдават лежерните действия на тима на терена. Всъщност ЦСКА печели и този трофей – Купата за спортсменство. Ето и цитат от материала:
 
“Славия се стремеше задължително да победи, а ЦСКА, осигурил си вече титлата, игра без грубости. И с една подчертана коректност, тъй като в този мач “червените” преследваха и допълнителни цели – първото място в отборното и индивидуално класиране по спортсменство. А тези отличия съвсем не са малоценни! Е, загубиха. Но нима Ливърпул, след като спечели титлата, не загуби след това пет поредни мача?! В такива случаи победителите вече започват да празнуват..., а са настроени и за почивка. Пожелаваме на всички да извоюват това право!”
 
В “Работническо дело” пък няма нищо. Абсолютно нищо. Просто е споменато, че Славия бие шампиона с два гола на Петър Александров и по този начин си осигурява оставането в майсторската група. Заглавието на официоза на ЦК на БКП е “Вече всичко е известно”.
 
Най-интересният мач от последния кръг на сезон 1982/83 е дербито на Югозапада Беласица – Пирин. Благоевградчани вече са изпаднали, а петричани са в средата на класирането. Беласица бие с 6:4, а мачът е определен за №1 на десетилетието в цяла Югозападна България!
 
 Start_3.jpg

Доста любопитен е фактът, че месец след края на първенството от “А” група е изваден Спартак (Пл) заради уреждане на мачове. Плевенчани финишират пети, но в крайна сметка са пратени в “Б” група. От това се възползва Локо (Пд). “Черно-белите” губят най-напред баража с Черноморец след 1:2 и 0:0, но след отстраняването на Спартак (Пл) играят втори бараж – с Осъм (Ловеч). Локо печели с 2:1 след продължение и се завръща при майсторите.
 
А горката стара Славия оцелява, но след година са пак на дъното. И този път няма кой да спаси “белите”. Те отиват на бараж, където мерят сили с Шумен и с голям зор се измъкват след победа с 2:1 и равенството 2:2.

Start_2.jpg