Босът на ЦСКА Александър Томов даде интервю за TV7, в което разкри очакванията си от вечното дерби, за бъдещето на “армейския” клуб, както и какви са отношенията му със собственика на “Левски” Тодор Батков.

- Г-н Томов, завърнахте се от Хонконг, има ли добри новини за ЦСКА?
- Да, новините са добри. Това пътуване обаче бе неправилно изтълкуване, то беше свързано с крупна инвестиционна програма, която има отношение към страната ни. Що се отнася до ЦСКА, ще имаме постоянни и трайни отношения с най-известния тим в Хонконг - Саут Чайна. Например наши футболисти ще бъдат преотстъпени там. Преговарях и мога да заявя също така, че вече имаме и инвеститор за стадиона. Преди обаче да вземем решение трябва този въпрос да бъде решен първо с държавата. ЦСКА е единственият клуб, който остана с нерешен въпрос за базата си. Трябва да е ясно – ще има инвестиция тогава, когато има ясно изразен собственик на стадиона, никой няма да инвестира, докато въпросът не е решен с държавата.
- Доста се говори по тази тема, можете ли да обещаете на феновете на ЦСКА, че отборът няма да се мести от "Българска армия"?
- Още от първия ден, когато немският инвеститор обяви намеренията си, ние категорично заявихме – не напускаме "Българска армия" на никаква цена. Това ще бъде предателство към една историческа даденост. На "Армията" са нашите звезди, нашите титли. Мисля че дори и правителството разбира нашата позиция.
- Очаквате ли натиск в тази посока?
- Винаги съм под натиск. Когато ни беше отнет лиценза, преди няколко месеца, когато на практика бяхме във "В" група. Едва ли сега ще се подадем, след като сме отстоявали и при по-тежки моменти.
- Има ли напредък с намирането на генерален спонсор?
- След като поехме задължения над 20 млн. лева, в момента клубът е обезпечен финансово. Що се отнася до генералния спонсор – обявили сме условията си. ЦСКА е име, което дава огромни възможности. В завършваща фаза на разговори сме с три фирми. Очаквам до края на ноември да имаме генерален спонсор. Но не както досега – някаква фирма да дава телефони на някаква друга фирма и да бъде спонсор на ЦСКА. Това няма как да стане.
- Как финансирате ЦСКА в момента?
- ЦСКА е скъп клуб. На месец едно 600 – 700 хиляди лева на месец отиват. От началото финансирането идва от три източника. Първият е попълването на капитала чрез акции. Вторият е пари от спонсори и акционери. Третият източник са собствени капитали на клуба. Знаете към какво се стремим с идеята ни за широко акционерно дружество – ЦСКА ще стане клуб на своите фенове.
- Изчистихте ли всички разногласия с предишните собственици от "Титан"?
- Нямаше разногласия, имаше измами. Обещал съм да не говоря повече за това. Нещата стигнаха даже до прокурорски разследвания, но все пак намерихме приемливо решение за всички страни. Така че – да, нямаме никакви пресечни точки с "Титан".
- През последните дни излязоха нови задължения – към Стойко Сакалиев, към италиански мениджър, който работеше с "Титан"...
- За Стойко знам от два месеца и съм абсолютно изумен. Надявам се да се видя с него и да имаме специален разговор, защото е безобразие на гърба на клуба да се вършат такива неща. За италианския мениджър – не знам, но няма как да ни бъдат отнети точки.
- Сигурен ли сте, че случаят със Сашо Тонев няма да се повтори и при ситуацията със Спас Делев и Мерсин?
- Излезе решението на турския съд, то е в наша полза изцяло. Между другото в полския Лех трябва да знаят, че още дължат пари на ЦСКА. За съжаление живеем в страна, където определени хора си мислят, че не законът е водещ, а те определят закона.
- При предния ви престой заявихте, че в дъното на отнемането на лиценза, решението е било политическо...
- И тогава, и в следващия етап, имаше политически момент. Самият факт, че една такава институция бе просто смазана, без никакъв ропот, това говори за политическа намеса. Този клуб пречи на някого.
- Спокойно ли е всичко в ЦСКА?
- Доволен съм, защото има една консолидация в ЦСКА през последните няколко месеца. Има ясна визия. ЦСКА се бори за нова шампионска титла. Обикновено в ЦСКА е имало винаги много разправии, сега липсват. Спокойно е, защото феновете също разбраха, че могат да участват в ръководството на любимия си клуб.
- Последният път, когато бяхте в ЦСКА, завършихте с 16 точки пред втория “Левски”. Сега може ли да повторите подобен успех?
- Вярвам, че ЦСКА ще бъде ключов фактор в борбата за титлата. Преди шест години, когато дойдох в ЦСКА, заварих отбор, заварих треньор, заварих структура. Сега нямаше нищо такова.
- Собственикът на “Левски” Тодор Батков обяви, че е убеден в победата в дербито. Вашата позиция?
- Вижте, без тези два отбора няма силен български футбол. ЦСКА се нуждае от Левски и обратното. Като домакин сме направили всичко, за да се получи една страхотна атмосфера. Колкото до мача – от първата до последната минута играем за победа.
- Ако треньор на ЦСКА беше съблечен от феновете, как щяхте да реагирате?
- Никога нямаше да допусна това. Бях в чужбина и гледах новините по световните телевизии. Срам, страшен срам. Не трябва да стават такива неща. Феновете са коректив, но не трябва да се стига дотам.
- Разбра се, че Лоурънс Дейвис няма да бъде на дербито. Защо?
- За съжаление баща му има здравословни проблеми и няма как да дойде в София за този мач.
- Вие ще бъдете ли на мача?
- Ще реша допълнително. Искам да отида на стадиона, когато има краен положителен резултат на ЦСКА. Преди пет години, когато станахме шампиони с 16 точки разлика, нашите фенове ме носиха на стадиона. 20 дни по-късно ни отнеха лиценза и бях малтретиран. Феновете бяха излъгани, отвън и отвътре. Ще се върна на стадиона, но при приятен повод, когато сме шампиони например.
- Бихте ли подкрепили Боби Михайлов за нов мандат начело на БФС?
- Боби направи много грешки. За да се справи, трябва да прекъсне с практиката да създава измислени селски клубове, които да му носят гласове на конгреса. Трябва да представи програма, която да върне децата в спорта. Във всеки случай решението няма да бъде взето на база на обидата от отношението на БФС към ЦСКА.
- А бихте ли подкрепили Стоичков?
- При всички положения трябва да има съревнование между кандидатите. Бих искал да видя при Христо едно израстване, искам да го видя като един добър управленец. При всички случаи Христо е от ЦСКА и на нас ще ни е приятно.
- Бихте ли седнали един до друг с Тодор Батков да гледате вечното дерби?
- Само ако ми се налага, иначе - не. Тодор Батков ми дължи извинение за изключително обидни нападки, от него и от неговите вестници, преди пет години. Ако това извинение дойде, може би бих седнал и без да ми се налага.
- За финал нещо и към феновете на ЦСКА...
- Нека да дойдат на мача. Да подкрепят отбора си и да вярват, че ЦСКА пак ще е същият голям и боеспособен отбор.