Главният акционер в ЦСКА Александър Томов даде обяснения относно кампанията за продажбата на акциите, за проваления трансфер на Венцислав Христов, за финансовото настояще на клуба и други актуални въпроси.

"Продажбата на акциите на ЦСКА върви добре. За 2 седмици са продадени над 200 000. Акции на цена от 600 000 лева. Това безспорно са много сериозни фенове. Те още преди да платим лиценза и да се справим с тази ситуация, бяха заявили, че ще си купят акции. Трябва да им благодаря, защото доказаха, че и такива клубове могат да са акционерна собственост, да бъдат собственост на своите членове", заяви Томов в предаването "Факторът Кошлуков".

Той се надява кампанията да бъде успешна. За да се случи това, трябва да бъдат продадени 1,4 млн. "Аз не искам да остана едноличен собственик на ЦСКА. Целта ми е да бъдем група основни лица, които държат контролния пакет", каза още Лупи и призна, че ще има втора емисия акции. Силният човек в ЦСКА разкри, че за първи път клуб от Източна Европа ще бъде подложен на пълна прозрачност. "Аз вярвам в акционерния капитал. Той е бъдещето. Винаги ще има водещи акционери", допълни Томов. Политикът издаде, че са необходими минимум 6-7 милиона лева за издръжката на ЦСКА.

Идеологът отговори и на атаките по отношение на своето минало, както и за причината за наложения запор на имуществото му.
"Притежавам фирма “Лира”, а тя има 5 милиона акции в ЦСКА. Пускаме нови 3 милиона акции на пазара на номинал. Аз вярвам в акционерния капитал, това е бъдещето. Не ме притеснява, че имаме запор от Комисията по конфискуване на имуществото. Толкова вярвам в чистотата си, в изминалите 20 години, че колкото и да ми се усмихвате, не може да ме смутите. Никой нищо не може да ми каже. Защото някой трябва да се срамува от тези запори, разбирате ли? Нали това е нечестно, нали после ще отговаряте в Страсбург, ще трябва да се плащат глоби. Нима не разбирате, че дълги години тази система е използвана за политически атаки, за отстраняване, за политическо нагласяване, за бизнес приоритети на определени лица. Това е правено по 100 случая, не само по моя.

Това разбира се, че е направено нарочно. Не само нарочно, но последствията са тежки и ще ви дам 100 примера, ако искате, и то на съдебни решения. На 28 ноември 2008 г. излиза решение по делото “Кремиковци” и вижте съдът какво е казал по отношение на моето участие. Вижте какво е решил Лондонският арбитражен съд. Сега ми задавате въпроси с брада огромна ей до тука. Знаете ли какъв е ефектът? Никакъв. Мълчах си три години.

Дал съм си имуществото за 25 години назад, до десето коляно. За това време аз имам доходи само по договори. Нямам офшорка, нямам нищо настрани. Нямам нищо придобито, което да смущава някой. Като политик съм бил само на една заплата. Аз съм бил мениджър през цялото време. Работил съм за първокласни компании. Срам за тези, които ми запорираха имуществото. Те се скриха отдавна. Някои от тях се пенсионираха, други сами си отидоха. Аз имам 3 пъти повече доходи, отколкото имам имущества. И ще ви кажа следното нещо – така е, защото съм работил за четвъртия по богатство в света, защото и в момента работя с хора от списъка на “Форбс”, защото съм професор доктор по икономика. Неудобно ми е да ми повтаряте тези въпроси. Аз съм чист пред съвестта си. Живея в тази страна, следвам тези закони и казвам отново: “Срам! Нищо повече, ядоса се политикът.

- Не ме плашат атаките. Важното е, че ЦСКА беше погребан, сега е жив и е на второ място. Изплатихме 15 милиона дългове на клуба. Имаше непопълнен капитал, попълни се от хора впоследствие. Те влязоха с акции. Това е една модерна финансова технология.

2008 г. без никакви акции клубът излезе на печалба. Тези 15 милиона, за които ме питате постоянно, дойдоха от фирми, които са влезли официално в ЦСКА, къде с акции, къде със спонсорства, къде сме направили определени приходи, които имаме от билети, трансфери и маркетинг.

Приходите ни идват от различни направления, от хора и фирми, които повярваха в схемата и обичат ЦСКА, парите не идват от небето.
Хората все пак искат спорт и зрелища. Когато ми задавате такива въпроси трябва по-добре да проучите нещата. При една добра финансова политика ще можем да привличаме и звезди. ЦСКА се подложи на всевъзможни проверки. Има държавни органи, комисията по финансов надзор ни проверява 4 месеца. Дадохме се на западни компании да ни одитират. Защо не цитирате техните заключения, а правите това с Комисията за отнемане на имущество. ДАНС няма работа в ЦСКА и сега, и тогава. Знаете ли, че офицерите от ДАНС, които идваха на “Армията” през 2008 г., се срамуваха тогава? Да ви кажа още веднъж: Не само аз съм чист, и ЦСКА е чист!"