Собственикът на “Левски” Тодор Батков разясни ситуацията около предстоящия ремонт на стадионите в София. Това се случи на срещата на босовете на столичните клубове, на която присъстваха още Димитър Борисов (ЦСКА), Венци Стефанов (Славия), представители на Локомотив (Сф) и Академик, както и министърът на спорта Свилен Нейков. Те обявиха идеите, които ще предложат на премиера Бойко Борисов на среща с медиите в Пресклуб "България".

Адвокатът заяви, че след направена проверка е станало ясно, че съоръженията в столицата са опасни и държавата трябва да ги затвори. Идеята на босовете е държавата да приватизира пустеещи спортни обекти и получените пари да бъдат вложени в ремонт на стадионите.

“Преди 3 месеца по инициатива на министерството на регионалното развитие и благоустройството започна паспортизация на столичните стадиони. До момента резултатите са повече от тревожни и се оказа, че положението е плачевно. Нито един стадион не отговаря на условията и държавата трябва да ги затвори”, разкри Тодор Батков.

“Вчера сформирахме сдружение с нестопанска цел, което носи името “Сдружение на професионалните футболни клубове за футбола в София”. В него членуват петте столични клуба от “А” група, а председател е изпълнителният директор на ЦСКА Венци Живков. Първата цел е да се паспортизира състоянието на нашите стадиони и да бъдат определени нуждите за реконструкция. Втората ни задача е да се набележат спортни обекти на територията на София, които не се използват или пустеят. Предложението ни е държавата да ги приватизира. С получените пари ще се направи ремонт на съоръженията, които се ползват. На този етап предлагаме частична приватизация на стадион “Септември”, стадион “Раковски”, стария стадион “Академик”, стадион “Юнак” и колодрума”, разясни адвокатът.

Той допълни, че по подобен начин са направени подобренията на стадионите в Ловеч и Бургас. “В Пловдив общината ще финансира ремонти на съоръженията на Локомотив и “Ботев”. Премиерът Бойко Борисов се е заел със задачата да помогне и на Стара Загора, като мощни финансови държавни дружества са готови да подпомогнат Берое. Радващо е, че най-накрая държавата обърна поглед към футбола”, обясни още собственикът на “Левски”.

В изминалите седмици е започнала паспортизацията на стадионите. При нея се изследват основите, електропроводната и водопроводната системи и как те подлежат на обновяване. При нея става ясно дали сграда или строеж е годен за ползване.

При приватизацията на държавни или общински активи имуществото се прехвърля в частни ръце. При нея може да бъдат продадени част или цял обект.