Избраният за президент на БФС на днешния алтернативен конгрес в НДК - Димитър Бербатов заяви, че ще се опита да направи среща с министъра на спорта Радостин Василев в търсена на изход от патовата ситуация, в която изпадна родния футбол.

Припомняме, че днешният конгрес се проведе по инициатива на Бербатов и поддържащите го клубове. Преди дни предишното ръководство отмени планираната сбирка заради юридически спънки заради съдебни дела, водени от самия Бербатов.

„В понеделник ще искам среща с министъра на спорта, за да го запозная с моментната ситуация, защото той все пак дава лиценз на федерацията, а след това ще търсим диалог с хората от Бояна. Това, което се случи днес, е революционно, но бе наложително, защото на клубовете не им се дава честен и прозрачен конгрес. След като бъда легитимиран като президент ще искам провеждането на конгрес с всички клубове, на който да има равна борба. Днес присъстваха клубовете, които са могли да си подадат документите в срок, а над 300 клуба не са успели да го направят в срок“, каза Бербатов след края на конгреса.

„Имаше достатъчно отбори, които са си подали документите в срок. Много други не успяха да го направят в срок. Те се свързаха с нас и искаха да знаят какво се случва. Идеята е това обединение да мине през честен и прозрачен конгрес, където да се избере човек и Изпълком, който да работи за тях. Принудени сме да правим такива неща. Конгресът през миналата година не бе спечелен честно. Трябваше да има балотаж, но това не се случи. Имаше доказателства и записи, но това не се случи. Отборите избират президент и Изпълком, а не е обратното“, разкритикува той миналогодишния конгрес.

„Искам да поднеса на вниманието на министъра, когато в качеството си на президент на БФС, това за лиценза на федерацията. Трябва да намерим език на обединението, но това минава през конгрес. Ще търсим езика на обединението, защото това днес е революционно, но е по устав. Можете да питате, че всичко е законно. Оттук нататък, следващата седмица ще търсим връзка, за да им покажем, че сме принудени да направим нещо такова. Никой не печели от това нещо. Води до разединение. Търпението ни се изчерпва. Стигаме до такова решение, с което показваме, че ние и клубовете можем да го направим“, каза още Бербатов и добави, че ще опита да осъществи контакт и със световните футболни органи УЕФА и ФИФА.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Контактът с министъра важи и за ФИФА и УЕФА. Ще търся среща с Инфантино и с всички хора, които трябва да знаят какво се случва тук. Това беше наложително, въпреки че някои хора мислеха, че не може да се случи, то се случи. Щом не може да се направи плавна промяна, се стига до това и клубовете правят такъв напълно законен конгрес. Що се отнася до съда, мисля, че когато се проведе следващ конгрес, то той обезсмисля решенията на предишния. Протакването там дава възможност за събиране на контрадекларации. По време на този конгрес имаше натиск към клубовете да не идват и  да не гласуват. Член на Изпълкома онзи ден каза, че залата не е запазена, а се оказа, че е и са дадени пари за нея. Не искам така да се случват нещата – аз сам тук кандидат за президент. Искам да има пълна зала с всички членове на футболния съюз. Просто го организираш този конгрес, но по честен и прозрачен начин".

"Да, тяхно право е да обжалват. Пак влизаме в омагьосания кръг. Трябва да намерим диалог. Ще говорим и с ФИФА, и с УЕФА, и с министъра. Но след това трябва да има конгрес. На клубовете им е втръснало, те вече са уморени. Казах им, че пак ще се видим, защото ще се даде възможност на всички клубове да гласуват и да изразят мнението си. Клубовете показаха, че сами могат да си направят конгрес. Би трябвало да започнем, че Димитър Бербатов е избран за президент на БФС напълно легално и законно. Това е ситуацията в момента. Колкото и трудно и уморително да е, ще минем пак през това нещо. Когато бъда легитимиран като президент, правим конгрес по правилата с кандидат-президенти, с прозрачност. Печели който е достоен и започва да работи за футбола. Това е положението, до което сме доведени и сме принудени да работим по този начин“, допълни Бербатов.

„Трябва да бъде скоро конгресът, за да се започне да се работи за подобряване на футбола. Сега започва трудната част, но няма отказване. Всеки от екипа ми знае за какво се борим. Тук правим нещо революционно и това е показателно. Трябва да се приеме бюджет, да се намери представител. Сега ще се сочат пръсти, но това е породено от поредица решения и хватки на досегашните управители. Аз и екипът ми не сме важни за власт. Ако бяхме, щях да се радвам, а не да казвам, че трябва да има нов конгрес. Трябва да има нов конгрес на всички клубове в страната. Футболът е кауза за всички нас. Той обединява и разединява. Сегашното разединение е неприятно, но в такива моменти трябва да правиш такива неща, за да покажеш, че си готов да се бориш. Знаем с какво се захващане, но с мисълта, че правим всичко по закон. На следващия онгрес всеки може да си покаже първото докосване и този, който бъде избран, да може да започне да работи. Ситуацията разделя хората на лагери, знаем, че ще има недоволни и разочаровани хора. Това е породено от действията на хора, които не спазват собствения си устав“, заяви бившият голмайстор на Висшата лига.

„Ще търсим контакт с министъра, за да излезем от патовата ситуация. Единственото решение, което аз виждам, е, че трябва да има конгрес, на който всички делегати да вземат участие. Българската федерация по футбол е с най-много членове и трябва да им се даде шанс да гласуват, но честно и легално, както и да няма клубове-фантоми. На последния Изпълком се утвърдиха нови 150 клуба. Ще се прави проверка за клубове фантоми, на последния конгрес е имало такива клубове“, завърши Бербатов.