Бившият елитен съдия Калин Людмилов коментира спорните ситуации от последните кръгове в Първа лига. Той гостува в предаването "Домът на футбола" по Диема Спорт. „Радвам се, че вече не съм в съдийството. Сам се отказах, не виждах смисъл. Едната страна на монетата беше човек да се бори с вятърни мелници. Разчиства се пътят на определени съдии. Роднинските и приятелските отношения в съдийството ти пречат да растеш. Напрежението не си заслужава. Напрежението идва от хората, които управляват българския футбол“, сподели Калин Людмилов. 

„Трябва пряко или косвено да внимаваш от хората с представители в Изпълкома. Казваш си - безсмислено е. Едно от основните неща е страхът. Другото е лошият човешки материал – неправилните хора. Не ме изненада оставката на Петър Петров. Най-малкото е трябвало да взима решения в процеса на работа. Този човек и Съдийската комисия не са те, които вземат решения. Някой да си подава оставката ми звучи елементарно“, продължи бившият елитен рефер.

„Единствените решения са да направят списъците за съдийските нормативи. Би трябвало да говорим и за отговорника от външна страна, за господина от Франция, да го помолят да не се връща в нашата страна и да се занимава със съдийство. Ние не виждаме развитие в нас от негова страна. Няма смисъл да идва да ни каже кое е фаул, кое е дузпа. Редно е да си зададем въпроса какво прави тук. Марк Бата каза това, каза онова. Възпитани хора сме, да го помолим да не се връща и да се занимава със съдийството“, каза още бившият рефер и добави: „Дузпата, която бе отсъдена за Лудогорец срещу Септември. Ще кажа, че все по-рядко гледам български футбол. Смятам, че ако това е наказателен удар, независимо в коя част на терена е нарушение, трябва играта футбол да премине във футзал. Там има много редки единоборства. Чиста ситуация, лек допир, защитникът избива с позволени средства топката. Другата трактовка е – страх и слаб материал. Знам как се избират под какви форми. Роднинството и шуробаджанащината е издигнато в култ в БФС.“

„При първия гол на ЦСКА срещу Дунав на Каранга смятам, че има отправен удар към вратата и топката се докосна, но той можеше и да избие топката и да не влезе. За мен по-скоро е редовен гол. Позицията на главния и допълнителния съдия е добра. Няма крайно опъване на ръката. Не е отдалеч ударът. Каранга дори може да се предпазва, един вид тик, предпазване. Няма умисъл и напълно редовен гол“, коментира Людмилов.

„В случая с Чорбаджийски и Шопов е по-неприятната ситуация. Първо не се виждат добре действията на Шопов и ако е имало провокация или удар и не са го видели, не оправдава неприятните действия на Чорбаджийски. Явно има удар и топката е в игра. Това води до червен картон и наказателен удар за Дунав. Най-добрата видимост е на асистент съдията. Не оправдам Чорбаджийски. Дори да е имало провокация, той играе в отбор с ред и дисциплина, наистина действията му не са в разрез с футболната игра“, заяви реферът и продължи: „Безспорно натрупване на грешки. Ситуацията в мача ЦСКА – Лудогорец също не беше далеч във времето с откъсване на състезател от Лудогорец и събаряне – и там е по-скоро червен картон. В началото на разговора за мача в Разград – казах слаб материал. За Кабаков обаче не бих казал същото – там е напрежение."

„В мача Берое – Лудогорец (0:1) има движение на нападателя към топката. Имаме препъване на Кешерю от Иван Иванов и това също е наказателен удар. Това се развива пред двамата съдии и допълнителния съдия има добра видимост. В случая с настъпването от Сисиньо на Охене е класически червен картон", коментира още Людмилов.

„Последните няколко години тази голяма дупка, която се остави от спрелите 12-13 качествени съдии трудно се попълва. В това число поставям и себе си – Богомил Маринов, Ристосков, Тасков, Кръстев, Игнатов, Георги Йорданов, Вихрен Манев и други. Това са 13 човека!"

„Европейско поведение от Илиан Илиев, но питайте някой друг така с лека ръка да се откажат от съдийството. Ямата се отвори и вследствие на шуробаджанащината. Натискането на съдии пряко или косвено е това, защото тези хора управляват футбола“, завърши Калин Людмилов.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА