Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Премиерът Бойко Борисов потвърди писаното от БЛИЦ, че "Газпром" е на път да стане спонсор на ЦСКА. Министър-председателят на България даде интервю за "Дарик" радио:

- Как сте?
- Здраво желаем. Добре, работа, това е. Да си говорим на ти, естествено. От толкова години сме приятели, не е нужно да фамилиарничим.

- Защо всички чакат ти да оправиш нещата в българския футбол? Защо всички се обръщат директно към теб? Как приемаш тази ситуация?
- Две са причините. Толкова години мутрите се разпореждаха с българския футбол, и никой сериозен бизнесмен не желаеше да се занимава с това. През последните години, след като правителството се зае с организираната престъпност, с черното финансиране, те се разбягаха, отидоха по затворите. И така отборите изпаднаха в криза.

Второто: Различните правителства по една боя не успяха да сложат на стадионите, а умело приватизираха всички спортни зали. Помните, София дори нямаше спортна зала. Един по един отборите изпадаха в криза. На някои съумявам, когато идват големи инвеститори в България, в неформални разговори, да разкажа за тях и да предложа да помогнат. Така беше с Левски, така беше с Нефтохимик, със Стара Загора – там общината помогна, намерихме спонсор в Благоевград. В Гоце Делчев дадохме 250 хиляди лева за стадиона, за да почне отборът в А група. На Етър дадохме половин милион, в тази ковачница на кадри. Един по един отборите, където има възможност, им помагаме. Не виждам лошо в това. Сега на Локомотив, миналата година на Ботев. Феновете на Ботев Пловдив, като станах премиер, дойдоха при мен, и така ме молиха да изгонят Христолов. И сега виждате, отборът се промотира, прави се стадиона. Това е нормалното, да помогнем. Казах още при представянето на Локомотив сега, че без силен Ботев, няма как да стане. Трябва да се възстановят силните отбори.

- На дневен ред е ЦСКА. Всякакви слухове вървят, търсиш ли нов собственик, инвеститор за ЦСКА, идвал ли е инициативен комитет при теб? Говори се, че „Газпром“ взима ЦСКА.
- Нещата са много по-елементарни. Действително, сегашното ръководство на ЦСКА има голям проблем, и с публиката, и с отбора. Същевременно, те работят в много български общини, в чистотата. Говорих с президента Борисов и му казах буквално – или се занимавайте с едното, или с другото, ако нямате възможност. В противен случай поставяте под съмнение цялата си дейност. А София сега е много по-чиста. Казах му, че се справят много добре в чистотата, докато има напрежение във футбола. Казах му, или правете нещата както трябва, да не поставя всички нас в такава ситуация. Доколкото знам, има преговори с инвеститори, но от тях зависи. Дойдоха Дучето, фенклуба, с молба към мен. Казах им, че съм говорил с президента на „Газпром“ Милър, че ако влезе октомври „Южен поток“, с 50/50 собственост на тръбите, най-титулуваният ни клуб е добре да получи спонсор. Вярно, че той се интересуваше от "Левски", но "Левски" вече има спонсор, вече е късно. Октомври месец, живот и здраве, ще влязат в ЦСКА. Всяка по-голяма фирма, която влиза в България, аз настоявам да си избере да подпомага някой отбор.

- На „Газпром“ всички отбори са сини, затова той искаше син, Левски. Но в случая, най-титулуваният отбор е ЦСКА, и трябва и на тях. Когато направим смесената компания „Южен поток“, тази компания ще бъде финансирана, ще се поставят тръби, и от нея ще бъде подпомаган ЦСКА. Това е уговорката, ако не се отметнат, ще стане.
- Направих една среща и с Боби Михайлов, във вторник трябва да има комисия. Има проект за озеленяване за сегашния паркинг на резиденция „Бояна“, да стане стадион, с една малка сграда за националните отбори. Проектът е готов, и мисля, че в скоро време ще го започнем. Опитваме се да направим това, което направихме за олимпийските спортове. Добре, че във Варна имаше такава зала, за волейболистите, които играха тогава пред 5000 зрители. Сега в София вече играят пред 12 000. Въпреки кризата направихме залата в София, през юни пуснахме в Пловдив за 4000, живот и здраве ще има за 10 000 там. Прави се и в Русе, а догодина ще почнем и зала „Фестивална“. И това в състоянието на невероятна криза. „Спорт палас“ в момента е едно бижу. Ремонтирахме и Белмекен. Данчо Йовчев ме разцелува, когато открихме ремонтираната „Раковски“. В условия на криза, дадохме милиони за спорт. Правя 10 стадиона в момента, които или сме дали на кметовете пари, или сме изпратили кои да ги ремонтира от държавните фирми. Не се месим, опитваме се всячески само да помагаме.

- Вървят всякакви легенди, как Бойко Борисов решава кой да е шампион. Ти свързваш хората от клубовете, с хората с парите, до там ли свършва твоята намеса?
- Това е толкова плоско и елементарно, че не им се връзвам. Аз ако исках да е така, „Газпром“ вместо в ЦСКА, или ВТВ в Левски, Бистрица за две години ще стане шампион, ето, че играем със сини екипи. Станишев е като малко дете, като види че няма повече аргументи, или почва да обижда, или тича в Брюксел и плаче „Другарко, Бойко ме бие“. И пуска само такива приказки. Ето, Лудогорец игра най-добрият футбол миналото първенство, факт. Те играха и най-добре сега, и загуби в Шампионската лига със съдийска подкрепа и малшанс. Аз ли да изляза да вкарам гол за Левски?! Това са абсолютни измишльотини.

- Боби Михайлов на Изпълкома каза, че чака Бойко Борисов да се намеси с поправка в закона на спорта, за да могат клубовете сами да продават телевизионните си права. Да очакваме ли да се намесиш?
- Пазарът определя телевизионните права. Нормално е, който клуб играе добре, инвестира, да получава телевизионни права. Има доста депутати в парламента, футболни фенове. Ето, имат прекрасна възможност да се срещнат с футболния съюз, и бързо да променят закона. Не съм се занимавал още с този въпрос, не съм запознат още, другата седмица.

- Кой спорт гледаш най-много на Олимпиадата, когато имаш време?
- Гледам всички мачове на волейбола. Играят фантастично, въпреки проблемите. Свалям им шапка. И в крайна сметка, оправдаха парите, които вложихме. Сутринта се чух с Любо Ганев, да ми благодари. Но не искам да ги урочасаме, да си играят спокойно. Имам посещение на 7 август при Дейвид Камерън, но няма да ги посещавам тях, за да не ги притеснявам. Имаме с Камерън важни теми, важни срещи, големи интереси за газовата връзка с Турция, тероризма, конфискация, имаме да обсъждаме важни теми.

- Често те критикуват, че и в спорта действаш като президента на Русия, който привлича олигарсите към спорта?
- Нека да си говорят. Аз поне имам на кого да приличам.

- Когато "черните" пари свършиха във футбола, белите явно не достигат. Колко години трябват на клубовете, за да се върнат на чисто?
- Те отпаднаха донякъде и с малшанс. Много беше кратко времето за подготовка. И Левски, и ЦСКА, и Лудогорец, можеха с късмет да продължат. Боби Михайлов подготвя реформа, по-малко клубове, плейофи, повече внимание на юношите, ще отделим пари за тях от тотото. До четири години ще стабилизират отборите. Ще има 4-5 силни отбора, и другите да са също добри.

- Освен от Реал (Мадрид), ти си и от "Левски". Как го виждаш "синия" клуб?
- На тяхно място ще заложа на юноши. "Левски" винаги е имал силни юноши. Ще купи 4-5 чужденци, за ги подкрепи, но гръбнакът трябва да е от родни играчи.

- Кое ти се иска повече – медали от Олимпиадата, или повече хора, които спортуват?
- Заедно сме ходили и съм ти показвал десетките площадки, които сме направили. Медалите ще дойдат след това. Но ние направихме много и за високото спортно майсторство. Допинг лабораторията, всички зали, всичко това рано или късно ще даде резултати.

- Колко отбора в "А" група би искал да има, като фен на футбола?
- Бих искал да са колкото в Испания, но ние нямаме такива отбори. Важно е да има поне по 4 мача между силните отбори, и да се пълнят стадионите.

- В заключение, кажи нещо на феновете на спорта?
- Успех на нашите олимпийци. Браво на всички, които се представят добре. В понеделник ще осигурим финансирането за Световната тенис асоциация, турнира за жени в София през октомври, няколко милиона са необходими и там. Създаваме условия на хората да гледат и да спортуват.

- Няма да те питам каква е директивата, кой ще е шампион...
- Всички знаят, "Левски" ми е в сърцето, но аз съм обективен. Там, където имам възможност, навсякъде съм помогнал.