Националният ни отбор най-после сложи край на черната серия, побеждавайки Чехия с 1:0. Мачът беше последен от група "А" на квалификациите за Евро 2020 и се игра пред полупразните трибуни на "Васил Левски" заради наказанието, което УЕФА ни наложи за расисткия скандал от двубоя с Англия (0:6). Победата на живо изгледаха около 300 български деца, както и гостуваща агитка от около 100 човека. 

В герой за "трикольорите" се превърна Васил Божиков, който отбеляза побведното попадение в 56-ата минута. Централният защитник се разписа с глава след центриране на Кирил Десподов и това се оказа достатъчно на нашите най-после да спечелят. Националният ни отбор нямаше победа в 12 поредни срещи, след като за последно надви Кипър с 2:1 в Лигата на нациите - на 13.10.2018 г. 

Срещата с Чехия беше последна за капитана Ивелин Попов, който обяви, че слага край на кариерата си в националния отбор. 32-годишният офанзивен играч бе титуляр и игра в атака с Кирил Десподов, Вандерсон и Марселиньо. Селекционерът Георги Дерменджиев направи няколко промени в стартовите единадесет в сравнение контролата с Парагвай в сряда (0:1). Този път от първата минута стартираха Десподов, както и защитниците Васил Божиков и Петър Занев. Божидар Чорбаджийски, Иван Горанов и Тодор Неделев, които бяха титуляри срещу парагвайците, тази вечер останаха на пейката. Асът на Ботев (Пловдив) се появи на смяна през второто полувреме, а другите смени бяха включването на Божидар Краев и Александър Цветков. Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев, който дочака първата си повиквателна за националния отбор, не получи шанс за изява. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

След победата България събра 6 точки и завърши на предпоследното четвърто място в група "А". Както е известно, "трикольорите" преследват класиране на Евро 2020 чрез баражите от Лигата на Нациите. Жребият за тях ще се тегли в петък (22 ноември).

Чехия пък си гарантира квота за европейското първенство преди гостуването в София, след което завършва втори в групата с 15 точки. Първото място е за англичаните (21 точки), които тази вечер отвяха Косово с 4:0 в Прищина. Последната позиция е за Черна гора (едва 3 точки).

"Трикольорите" не впечатлиха и срещу Чехия, но за разлика от предишни мачове, се бориха повече и показаха желание за постигането на успеха. Пред гостите се откриха далеч повече положения, като във втори пореден мач на българската врата блесна Георги Георгиев. Вратарят на Славия се намесваше решително в няколко ситуации и съумя да съхрани мрежата си суха.

В началото чехите пропуснаха чрез Одрашек, Шевчик и Янкто. В 20-ата минута избраниците на Георги Дерменджиев организираха контраатака, при която Вандерсон обаче сгреши с извеждащото подаване към Ивелин Попов. Капитанът ни щеше да се озове сам срещу Онджей Коларж. Ясно личеше, че Попов иска да се разпише в последния си мач за националния отбор - 90-ти на сметката му за държавния тим (с 16 попадения). 

До почивката Георги Георгиев се намеси отлично след удари на чешки футболисти.

Второто полувреме започна с жълт картон за Георги Костадинов, който извърши нарушение близо до наказателното поле на България. Последва опасно центриране, но никой от чехите не успя да засече топката. В 56-ата минута "трикольорите" поведоха. Десподов центрира отлично от фаул, а Васил Божиков се откъсна от Кудела пред вратаря на гостите и успя да отбележи с глава - 1:0.

Минути след това нашите пропуснаха да удвоят. Първо Занев не успя да подаде точно на връхлитащия Ивелин Попов в малкото наказателно поле, а секунди по-късно Георги Костадинов от няколко метра прати топката над гредата. 

Избраниците на Дерменджиев не създадоха повече положения до края, докато гостите имаха няколко ситуации, при които Георгиев се намесваше решително. 

Десподов пък не успя да завърши срещата, тъй като беше сритан от противник и поиска смяна. 

В крайна сметка "трикольорите" удържаха крехкия аванс и постигнаха успех на паметната за българския футбол дата 17 ноември.

Победата е първа за България срещу Чехия като самостоятелна държава след пет загуби и едно равенство през този век. 

Нашата квалификационна група за Евро 2020

БЪЛГАРИЯ - ЧЕХИЯ 1:0
1:0 Васил Божиков (56)

Най-интересното по минути с БЛИЦ СПОРТ:
1 - Начало на срещата.
9 - Ондрашек стреля по земя, Георги Георгиев улови топката.
12 - Шевчик засече с глава, пращайки топката встрани от вратата.
19 - Дарида центрира към Янкто в наказателното поле на България, Страхил Попов успя да изчисти топката.
20 - Вандерсон не успя да подаде точен извеждащ пас към Ивелин Попов, който се озоваваше сам срещу вратаря на Чехия Онджей Коларж. 
29 - Петър Занев центрира в наказателното поле на гостите, където Ондрашек успява да изчисти топката.
31 - Извеждащо подаване към Ивелин Попов при контраатака на "трикольорите", капитанът овладя, след което отправи удар от дистанция, Коларж улови топката.
36  Сучек стреля силно, Георги Георгиев се намеси отлично, избивайки в корнер.
40 - Георги Георгиев се справи при корнер след центриране на Якуб Янкто.
45 - Добавеното време е 1 минута.
45+1 - Неточно центриране на Вандерсон.
45+1 - Край на първото полувреме.
--------------------------
46 - Начало на второто полувреме.
47 - Петър Занев и Петър Шевчик си сблъскаха главите, след което и на двамата се оказа медицинска помощ. 
50  Жълт картон за Георги Костадинов.
51 - Челустка изпълни пряк свободен удар, топката прелетя покрай лявата греда на българската врата.
56  ГОООЛ! 1:0 за България! Включилият се в атака защитник Васил Божиков успя да отбележи с глава, след като се измъкна от Кудела и засече точно центриране на Кирил Десподов отдясно. 
64  Жълт картон за Кудела за фаул срещу Десподов.
68 - Десподов има проблем след остро влизане на съперник в краката му, поиска смяна.
69  Голмайсторът на Щурм (Грац) напуска терена, Божидар Краев влиза в игра.
73 Тодор Неделев влиза, Вандерсон е сменен.
80  Силен изстрел на Дарида, топката летеше право в долния ляв ъгъл на Георгиев, който се намеси отлично и успя да спаси.
82 - Ново спасяване на българския вратар.
88  Малинов е заменен от Александър Цветков.
90 - Добавеното време е 5 минути.
90+5 - Край на мача. България победи Чехия с 1:0 в последната си евроквалификация квалификация от Група "А".


БЪЛГАРИЯ1.Георги Георгиев, 2.Страхил Попов, 21.Георги Терзиев, 15.Васил Божиков , 3.Петър Занев, 7.Георги Костадинов , 16.Кристиян Малинов (88  22.Александър Цветков), 19.Марселиньо, 9.Вандерсон (73  8.Тодор Неделев), 10.Ивелин Попов, 11.Кирил Десподов (69  12.Божидар Краев)
Резерви: 23.Пламен Илиев, 13.Николай Михайлов, 6.Виктор Попов, 4.Божидар Чорбаджийски, 5.Кристиан Димитров, 22.Александър Цветков, 6.Симеон Славчев, 12.Божидар Краев, 8.Тодор Неделев, 19.Исмаил Иса, 18.Галин Иванов, 14.Димитър Илиев
Селекционер: Георги Дерменджиев


ЧЕХИЯ
: 16.Ондрей Коларж, 2.Павел Кадержабек, 3.Ондрей Челустка, 13.Петър Шевчик (65  12.Лукаш Масопуст), 14.Якуб Янкто, 15.Томаш Сучек, 17.Ондрей Кудела , 18.Ян Боржил, 21.Алекс Крал (71  10.Йозеф Хусбауер), 8.Владимир Дарида, 9.Зденек Ондрашек (79  10.Мартин Долежал)
Селекционер: Ярослав Шилхави



София, Национален стадион "Васил Левски"
Съдия: Сергей Карасьов (Русия)

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация