Треньорът на Лудогорец Валдас Дамбраускас говори преди утрешния реванш с Мура в квалификациите на Шампионската лига (начало 21:00 часа).

Първата среща завърши при 0:0, а специалистът заяви, че не очаква двубоят в Разград да протече по различен начин от този в първата среща. Дамбраускас подчерта, че играчите му трябва да атакуват от първата минута.

„Не вярвам да бъде кой знае колко различен мача от този в Словения. Определено Мура изповядва точно определен стил и не очакваме да има много промени. Въпреки дефанзивния стил, който практикуват, могат да са много опасни. Ние искаме да атакуваме с максимална увереност, за да можем да минем през здравата им защита. Искаме да го направим с доминираща игра, която да радва феновете. Искам от футболистите да излязат и да атакуват“, започна литовския специалист.

„Определено изборът ми за стартов състав е много сложен, защото футболистите, които играха срещу Локомотив Пловдив, показаха качества. Наистина имахме страхотни моменти, имаше и недобри такива, но това е напълно обяснимо, защото този състав срещу Локо Пловдив игра заедно за пръв път. Ние разполагаме с дълбок, широк състав, в който имаме футболисти, на които можем да имаме доверие. Това може да ми създаде единствено главоболие. Всеки един треньор избира единайсет играчи, които стартират и във всеки един момент може да се направят промени. Аз се радвам, че мога да използвам абсолютно всички мои играчи. Целта на Лудогорец е изключително висока. Може да направим корекции, но всичко, което планираме, е да се справим по възможно най-бързия начин в утрешния мач, да не се стига до продължения и оттам нататък вече да мислим занапред“, добави той.

„Както показахме и на подготовката и в първите официални мачове, когато Лудогорец има пространство, може да е изключително опасен. В същия момент, когато Лудогорец е пресиран, не се справя толкова добре. След доста усилена работа в първа и втора фаза в изграждането на атаките се вижда изключително голямо подобрение. Във всеки един турнир, както и на Европейското досега, не само Лудогорец, ами всеки голям отбор, който иска да е с доминиращ стил, има проблеми. Много големи отбори губят точки по този начин. Ние работим постоянно, за да можем да го подобрим това нещо. Смятам, че точно на мача с Локомотив Пловдив успяхме да направим тези тънки настройки, да създадем положенията и да сме по-добри пред гола, защото за мен Локомотив Пловдив е доста подобен отбор на Мура. Видяхме позитивната промяна на отбора. Може да се каже, че Локомотив имат много нови играчи. Те бяха изиграли само един официален мач, а Мура имат три, така че в това отношение може би не са толкова еднакви. Като стил на игра обаче си приличат. Ние наистина вярваме в прогреса, в това, което вършим на терена. Аз искам моите играчи да докажат, че видяното срещу Локомотив не се дължи на някаква случайност. Трябва с всеки изминал мач да подобряваме нашата игра във финалната третина. Когато това се случи, Лудогорец може да се превърне в един изключително опасен отбор за всички“.

„Не може само от индивидуалното представяне и пресиране да се получи това нещо. Може да говорим за това как отборът трябва да печели топката или може да говорим за моментите, в които топката се изнася от вратаря в първа фаза от изграждането на атаката. Най-важното е един отбор да се подготви за начина, по който да пресира. Това може да се получи просто с една организация на отбора. Това се вижда не само в по-малките отбори, но в по-големите. Лудогорец също е имал доста проблеми срещу отбори, които пресират високо, защото доста по-трудно става изнасянето на топката и са възможни повече грешки. Това, което може би не се виждаше чак толкова много през миналия сезон, но сега го подобряваме много е контрапресата – първите няколко секунди, когато трябва да покажем бърза реакция, да успеем да затворим празните пространства и да отнемем топката, така че да диктуваме темпото на игра. Ние работим наистина много и може би сега вече почваме малко по малко да берем плодовете на всичката свършена работа от миналия сезон досега. Стремим се да го показваме все повече и повече. Самата статистика го показва. Нашата цел е да го правим добре във всеки един мач, а не само в един или два мача. Без значение кой е противникът – дали топ европейски отбор или някой от долната част на класирането в българското първенство. Истинският Лудогорец ще се покаже тогава, когато успяваме във всички мачове да показваме една и съща игра и една и съща мотивация“, каза още Дамбраускас.

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
Efbet Лига - сезон 2021/2022